Србија и Балкан

Владика Теодосије са Аботом: Изјава Алише Кернс погоршала безбедност СПЦ на КиМ

Тврдња британске посланице може озбиљно да отежа процес смиривања тензија на северу Косова, као и дијалог, саопштено је из Епархије рашко-призренске
Владика Теодосије са Аботом: Изјава Алише Кернс погоршала безбедност СПЦ на КиМ© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Епископ рашко-призренски Теодосије састао се у манастиру Грачаница са британским амбасадором у Приштини Николасом Аботом, коме је пренео најдубљу забринутост због оптужби посланице британског парламента Алише Кернс на рачун СПЦ.

Кернс је претходно изнела тврдње да се преко православних цркава на северу КиМ врши илегално уношење оружја из Србије.

Владика Теодосије је нагласио да је та вест, коју је у међувремену демантовао Кфор, вишеструко погоршала безбедност СПЦ на Косову и Метохији и да озбиљно може да отежа процес смиривања напетости на северу Косова, као и дијалог, саопштено је из Епархије рашко призренске.

Он је поновио став СПЦ да се Црква залаже за мир међу свим грађанима на КиМ и да не може да дозволи било какву злоупотребу или политичку манипулацију са српским црквама.

Амбасадор Абот је изразио забринутост због актуелних дешавања на северу КиМ, поменувши значајну улогу СПЦ у унапређењу односа међу заједницама, и нагласивши хитну потребу за деескалацијом, додаје се у саопштењу.

Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс, оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из Србије на КиМ.

Кфор је саопштио да нема доказа за тврдње британске посланице.

image