Србија и Балкан

Британска посланица: Додик ће завршити као Караџић, Србија подрива "Косово"

Дејтон и мир угрожени због Додика, "Косово" због Србије и Вучића, а западне земље воде просрпску политику, тврди британска посланица Алиша Кернс
Британска посланица: Додик ће завршити као Караџић, Србија подрива "Косово"www.globallookpress.com © Alberto Pezzali

Британска посланица из редова Конзервативне партије Алиша Кернс, рекла је да су мир и стабилност на Балкану угрожени, за шта су јој криви сви они који не следе западне диктате - од Милорада Додика до Владимира Путина.

"Сада су Дејтон и, самим тим, мир поново угрожени на Балкану. Још једном видимо циничне амбиције Милошевићевих сарадника, снове о великој Србији и мржњу у срцима лидера у том региону. Ако дозволимо да се Дејтон прекрши, ризикујемо да прекршимо то свето обећање. Када кажемо 'никад више', то и мислимо", рекла је она.

Кернс је рекла да се плаши да влада њене земље греши зато што води "политику окренуту ка Београду" која, како она тврди, "на Балкану не функционише".

"Србија не само да није била уз нас по питању Украјине, већ је у септембру потписала спољнополитички споразум са Путином. Зашто очајнички јуримо некога ко из дана у дан прихвата аутократију? Наши демократски партнери који испуњавају обавезе које смо поставили су ти који су рањиви. Тражили смо од Босне и 'Косова' да буду демократски, прате придруживање ЕУ и крену ка уласку у НАТО. Они то раде, а ми их кажњавамо без казне за Србију", изјавила је она.

Она је напала и Милорада Додика - кога се "устручава да назове председником Републике Српске" - да руши Дејтонски споразум и суверенитет Босне и Херцеговине.

"Он је у посљедње две седмице одбацио Канцеларију високог представника и Уставни суд Босне и Херцеговине, рекавши да се њихове пресуде не односе на целу Босну. Додик поставља први директан изазов за скоро 30 година мира, а током наредне године планира да тестира Дејтонски споразум. Морамо да будемо сигурни да он то није у стању да то уради и да останемо чврсти", запретила је британска посланица.

Кернс је рекла да је Додик "очајан", као и да санкције против њега "дају резултате".

"Државни службеници и Република Српска ускоро ће протестовати испред његовог кабинета, јер је пре пет месеци обећао повећање плата до ког није дошло. Чињеница да више не може да прикупља новац на лондонској берзи, што је још један важан дипломатски напор Уједињеног Краљевства, значи да постаје очајан", изјавила је она и позвала ЕУ да се придружи санкцијама против председника РС.

Британска посланица је оптужила Русију да "жели да отвори још један фронт у Европи", тврдећи да "рат у Босни не би служио никоме осим Путину".

Она је Додику чак и директно запретила, тврдећи да "уколико буде кренуо Путиновим стопама, лако би могао да заврши у Хагу као Радован Караџић".

"Морамо умотати Босну и Херцеговину у заштитни покривач како бисмо били сигурни да Балкан више не доживи рат", закључила је она, наглашавајући да би НАТО требало да распореди трупе на кључним локацијама у БиХ, укључујући и Дистрикт Брчко.

Кернсова оплела и по Србији због "Косова"

Алиша Кернс је су свом говору дотакла и Косова и Метохије, за које је рекла да се "већ 18 месеци налази на удару мешања из Београда".

"Београд поручио косовским Србима да не учествују на изборима. Избори су били фер и слободни, али нису имали излазност и учешће које смо желели јер је Вучић поручио косовским Србима да не учествују", тврди она.

Она је критиковала западне владе - укључујући и владу сопствене државе - зато што су "напали 'Косово' зато што је оно покушало да заштити права новоизабраних градоначелника да дођу на своја радна места".

"Тада смо видели брутални напад банди које подржава, финансира и наоружава Београд на КФОР, када је 26 војника тешко рањено. Одговор је био да се критикује Косово: 'Како се усуђује Косово да створи ову ситуацију!' Знамо, међутим, да су то биле банде које финансира Београд, а ситуацију је на крају створио Београд када је рекао људима да не учествују на изборима", изрекла је она тврдње које често понавља и Аљбин Курти.

Кернс је напала Србију и због "киднаповања косовских полицајаца", а проблем је имала и са тим што је одлуку о њиховом пуштању на слободу објавио мађарски премијер Виктор Орбан.

"Кажем Европској унији, какву поруку она шаље када је Виктор Орбан особа коју је Србија изабрала да пошаље те поруке? То је неуспех дипломатије одвраћања и то је несразмеран и неуравнотежен приступ", рекла је она.

Алиша Кернс је током исте седнице изјавила да се оружје из Србије шверцује на КиМ колима Хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве, што је Кфор демантовао, а СПЦ назвала "покушајима да се та црква криминализује".

image