Србија и Балкан

ЕУ: Влада у Приштини диже тензије, неопходна деескалација

Раније је и Стејт департмент такође навео да "Косово" ову одлуку није донело у координацији са међународним партнерима
ЕУ: Влада у Приштини диже тензије, неопходна деескалацијаGetty © Sean Gallup / Staff

Европска унија у писаном одговору за Радио Слободна Европа наводи да је одлука Владе "Косова" да прогласи две српске организације терористичким "једнострани корак који не доприноси смиривању тензија".

Влада "Косова" је Цивилну заштиту и Северну бригаду 29. јуна прогласила терористичким организацијама уз образложење да њихови припадници стоје иза немира на северу KиM, те да "представљају озбиљну и директну претњу уставном поретку и безбедности `Косова`".

 "Понављамо позив странама да се уздрже од било каквих потеза или реторике која би повећала тензије и да се хитно повуку кораци за деескалацију тренутне ситуације у складу са предлогом ЕУ", рекао је за РСЕ портпарол ЕУ Петер Стано.

Раније је и Стејт департмент такође навео да "Косово" ову одлуку није донело у координацији са међународним партнерима.

С друге стране, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је 29. јуна рекао да су "Цивилна заштита" и "Северна бригада" спроводиле акције "са терористичким елементима" као што су оружани напади на припаднике тзв. косовске полиције, припаднике мисије НАТО-а, Европске уније за владавину права на "Косову" – Еулекс.

Он је рекао и да су ове две организације позивале на отпор и непослушност, те "приморавале" грађане да иду на протесте и барикаде како би се супротставили властима тзв. Косова.

Ове наводе је међутим одбацила Српска листа. Навели су како је "Северна бригада" виртуеална организација, а да је "Цивилна заштита" годинама уназад интегрисана са својим некадашњим радницима у косовске институције на основу споразума из Брисела.

 На северу КиМ, где живи већинско српско становништво од краја маја су повећане тензије јер су албанаски градоначелници покушали да уђу у општинске зграде уз помоћ полиције. Њих не прихвата српско становништво које је бојкотовало последње изборе.

 Европска унија и друге западне земље траже хитну деескалацију ситуације, одржавање нових избора и повратак дијалогу о нормализацији односа.

image