Србија и Балкан

Албански медији: "Северна бригада" патролира српским општинама на КиМ

Око 300 наоружаних мушкараца, просечне старости око 30 година, патролирају ноћу по одређним зонама, пише "Албанијан пост"
Албански медији: "Северна бригада" патролира српским општинама на КиМ© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Иза захтева међународних званичника о одлагању рока за пререгистрацију возила са српских на РКС таблице стоји и "забрињавајући извештај Еулекса о активностима српске паравојне формације на северу Косова", пише "Албанијан пост".

Како се наводи, ти подаци су добијени од неименованих дипломатских извора, потврђени из обавештајних кругова Кфора и представљени пред највишим дипломатским званичницима.

"Ова паравојна формација која се представља као 'Северна бригада' има око 300 добро наоружаних припадника, просечне старости око 30 година и сада су почели са патролирањем по одређеним зонама. Патролирање се углавном обавља ноћу. За неке се сматра да нису са `Косова`, да су дошли из Србије, па чак и из Републике Српске. Без обзира што се чини да су неки од њих под утицајем алкохола и других супстанци, са тактичке стране се сматра да су изузетно добро војно припремљени", тврди "Албанијан пост".

Наводе да је шеф ове групе особа са инцијалима М. Р. која их "контролише са ски центра у Колашину".

Кретање такве формације, како наводе, не би било могуће без прећутног одобрења званичника Србије.

Након немира 31. јула када су постављене барикаде на северу Косова и Метохије, у Косовској Митровици су се појавили графити са порукама: "Не брините", "Ту смо", "Чекамо" које је потписала "Северна бригада". 

Такође, потпредседник "Српске листе" Милан Радоичић у јулу је снимио видео којим је најавио свој повратак на КиМ.

"Прави терор над нашим српским народом тек почиње. Мом народу на северу, а и свим Србима, само да кажем, и онима другима, ту сам, вратио сам се, а ви знате шта то значи јер одавде назад нема. Живела Србија", поручио је Радоичић на снимку из Лепосавића.

 

 

 

image
VV inauguration
banner