Србија и Балкан

Вучић: Нисам видео Рамин предлог ЗСО: Србија испунила два од три захтева за деескалацију

Код нас се кумови не зову они који вам намећу мишљење, одговорио је председник Србије Едију Рами који је говорио о ауторима француско-немачког плана
Вучић: Нисам видео Рамин предлог ЗСО: Србија испунила два од три захтева за деескалацију© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са председником Владе Албаније Едијем Рамом.

Вучић је након састанка изјавио да није видео предлог Едија Раме о нацрту Заједнице српских општина и додао да је ЗСО требало да буде формирана пре 10 година на основу онога што је пише у Бриселском споразуму.

"Нисам видео предлог Едија Раме. Али морам да вас упутим на Бриселски споразум који јасно говори да ЗСО мора бити заснован на томе. Две и по године тешких преговора било је око тога. ЗСО мора да буде формирана још пре десет година, а што се тиче предлога ја га нисам видео".

Одговарајући на питања, председник Албаније је рекао да једини пут напред јесте пут дијалога и договора који се заснива на француско-немачком плану.

"Не желим да овде понављам што сам рекао у Приштини, али нико не треба да потцени ризик када ћемо се наћи у ситуацији коју не смемо да дозволимо да се деси, а која може бити слична оној у Донбасу, а која би учинила немогућим да вратимо ситуацију на старо, иако је данас њу могуће контролисати. Мора доћи до заједничко становишта" рекао је Рама.

Рама је поновио да предлог нацрта статута "јесте допринос који сам ја дао и који је позитиван по садржају и није нешто што би стране нужно прихватиле и то није ниједна страна разматрала и ја се извињавам што неко не жели да схвати и разуме да је ово био допринос у име Албаније и за њих то нема вредност".

"Људи тзв. Косова говоре у своје име. Оно што је на папиру предато је Макрону и Шолцу, али и Мишелу. Они су кумови француско-немачког плана. Немачки канцелар и француски председник су кумови француско-немачког плана, не Статута, зато што је то план који долази из Француске и Немачке, није Србија та која је израдила нацрт таквог плана. Када је реч о предлогу нацрта Статута, понављам, он је био само допринос који је усмерен томе да се постигне позитиван утицај на сам процес, он нема никакву другачију сврху и нема никаквих других потраживања за стране да га прихвате. Када је реч о СБ УН, ми јесмо чланице као и НАТО, ми нисмо ни суперсила нити имамо капацитет да се тако понашамо, али имамо среће да смо у контакту са суперсилама. Желим да будем упознат са овом идејом, али не знам шта председник мисли када каже да СБ мора да се бави питањем севера КиМ, али став СБ је став држава у њеном саставу. Брине ме да тензије не поремете наш компас и о њима се морају позабавити сви", додао је албански председник.

Вучић je на Рамину констатацију одговорио да је српски Управљачки тим једини надлежан да представља Нацрт Статута Заједнице српских општина на КиМ, а не било какви "кумови".

"То нису никакви кумови, никад Француска и Немачка, нити било ко други, већ српски Управљачки тим, у складу са првим Бриселским споразумом и свим оним што је постигнуто до августа 2015. године", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на заједничкој конференцији.

Вучић је на крају конференције за медије да у Србији кумове бирате сами.

"Ви их позовете на крштење или на венчање, код нас се кумовима не зову они који вам намећу одређене одлуке", закључио је Вучић.

Вучић: Србија испунила два од три захтева за деескалацију

Говорећи о деескалацији на КиМ и захтевима који се траже од Србије председник Вучић је рекао да је Србија, од три најважније тачке, већ испунила две, а трећу не може јер се она може испунити само симултано са Приштином.

"Реч је о повлачењу 'градоначелника' који су добили 3, 4 одсто, а даље би се повукли људи који протестују испред зграда. Све остало је Србија већ испунила. Огромна је тежина проблема с којим се суочавамо. Никад нисам имао проблем да разговарам са Аљбином Куртијем. У свим разговорима сам учествовао. Познајете ли неког са ким нисам разговарао? Са сваким од њих сам разговарао и трудио се да нађем мирно решење за наше проблеме и нашем народу обезбедим боље стандарде. Питате ме када ћу да се видим са Куртијем, а не знате ни када ће они ближи њему да се виде са њим. Ја морам да размишљам о економском расту. Нема потребе да ствари правимо лошијим него што оне иначе јесу, а свакако је да нису добре", рекао је Вучић.

"После деценија ћутања у односима Србије и Албаније и Срба и Албанаца, Рама и ја смо почели да мењамо лоше политичко наслеђе и показали да наше земље и народи могу много брже да иду напред и да сарађују. Разговарали смо о регионалним питањима и Берлинском процесу и подржавамо ангажовање Албаније и Едија Раме у том процесу", рекао је Вучић.

Говорећи о робној размени са Албанијом, Вучић је рекао да је она, ако се узме период од 2019. до 2022, доста увећана.

"Поклапа се са Отвореним Балканом али и бољим политичким односима. Разговарали смо о регионалним питањима и Берлинском процесу који подржавамо и мислимо да ће допринети побољшању односа. Допринећемо реализацији планова за регионално тржиште, као што је то урадила и Народна скупштина. Знамо да ће Рама уложити енергију за предстојећи период. Што се тиче Отвореног Балкана, ми смо заједно са Албанијом покренули иницијативу и она је донела користи за све наше грађане", изјавио је председник.

Председник Албаније Еди Рама је рекао да су имали прилику да опсежно разговарају о Берлинском процесу и као је рекао "сматрам да бисмо могли да направимо нови план како би ЕК могла да састави нови финансијски план како би наше земље биле у јединственом економском тржишту"

"Стекли смо навику да отворено размењујемо мишљења и некада се не слажемо са истим, али морамо да радимо у корист мира. Да бисмо сарађивали требају нам тренуци попут овог. Због ситуације на КиМ не износимо своја мишљења како не бисмо на утицали на ситуацију", рекао је Рама.

Председник Вучић боравио је данас у једнодневној посети Бечу, где је учествовао на трилатералном Самиту Србије, Аустрије и Мађарске са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је задовољан оним о чему су разговарали и спровели у дело.

"Задовољан сам што смо добрим делом спровели у дело оно о чему смо разговарали. Ми смо спремни да наставимо да радимо и даље, посебно на граници са Северном Македонијом", нагласио је председник.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

image