Србија и Балкан

Вучић у Бечу: Поносан сам што смо допринели додатној стабилности у Европи, Србија има довољно гаса

У временима општег неповерења, када су многа савезништва стављена на пробу, Србија наставља да негује партнерства и пријатељства са озбиљним државама, написао је председник Србије на свом Инстаграм налогу
Вучић у Бечу: Поносан сам што смо допринели додатној стабилности у Европи, Србија има довољно гаса© Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

Председник Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Бечу где је одржан трилатерални Самит Србије, Аустрије и Мађарске са савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је задовољан оним о чему су разговарали и спровели у дело.

"Задовољан сам што смо добрим делом спровели у дело оно о чему смо разговарали. Ми смо спремни да наставимо да радимо и даље, посебно на граници са Северном Македонијом", нагласио је председник.

"Верујем да ћемо ово питање успети да држимо под контролом. Верујем да ћемо сви заједно пронаћи начин да променимо трендове. Поносан што смо допринели некој врсти додатне стабилности Европе. Важно је што Аустрија, Мађарска и Србија потписују трилатерални меморандум, али искористио сам прилику да говоримо и о другим важним темама", истакао је Вучић.

Што се тиче КиМ, Вучић је нагласио да је рекао шта су ставови Србије, али да због другачијег односа према правној природи и односа између Београда и Приштине, да не жели да домаћине и друге госте доводи у непријатну позицију.

Што се питања гаса тиче, председник каже да је Србија уз помоћ мађарских пријатеља успела да реши то питање.

"Имамо 588 милиона кубних метара гаса у складиштима. Уз редован доток гаса, не би требало да имамо било каквих проблема, без обзира што се очекује повећање цена, то ће бити минимално или повећања неће ни бити", поручио је Вучић.

Премијер Мађарске Виктор Орбан захвалио се председнику Вучићу за сарадњу коју су имали.

"Ми штитимо Европу од миграционог притиска, без Србије и Мађарске, би Аустрија, Немачка имале стотине хиљада (имиграната) више него данас. Хвала канцелару за сарадњу", рекао је у свом обраћању премијер Мађарске.

"Имамо сукоб, имамо јужну границу наше земље, то је мигрантска рута. Штитимо све од ирегуларних миграција. Када не бисмо испуњавали своје обавезе били би сви у великој бризи. Нико не сме да ступи на територију Мађарске пре него што се обави поступак о азилу, без тога није могуће", додао је Орбан.

Како је рекао, ако је (одговор) позитиван могу да дођу, то би требало друге државе да чине, али не раде.

"У Бриселу је донета одлука о квотама, али оне значе помоћ за Италију, али проблем за Аустрију", нагласио је.

Додао је да та земља неће заменити ефикасан систем који има за неефикасан систем Брисела.

"Наћи ћемо политичка и правна решења да то спречимо. Како ће се вршити интерпретација одлучићемо, али ми се не бранимо само од миграната, већ и од Брисела", рекао је Орбан.

"Наше земље су погођене ирегуларним миграцијама. Аустрија је заједно са Мађарском и Србијом успела да закочи овај тренд који постоји", истакао је канцелар Аустрије Карл Нехамер.

"Захваљујем се полицијским службама у Србији и Мађарској. Имамо полицијску сарадњу и имамо ефикасне резултате. Организовани криминал зарађује огромна средства. Не смемо прекинути ову сарадњу већ да је даље развијамо. Ми смо рекли да смо савезници који се боре против ирегуларних миграната, а то је борба и против организованог криминала и кријумчарења људи", додао је.

Како је нагласио, 700 кријумчара људи, који остварују бизнис на несрећи људи је ухапшено.

"Имамо полицијску сарадњу имамо и ефикасне потврде за ове резултате", нагласио је Нехамер.

"Са Карлом Нехамером и Виктором Орбаном разматрамо данас у Бечу сва битна безбедносна питања од стратешког значаја за наше земље, поготово имајући у виду ризике и све веће изазове којима смо изложени и ми и цела Европа. Србија је доказала да је снажан, поуздан и озбиљан партнер, што остаје и у будућности, спремна да преузме део терета и ефикасно обави свој део посла", написао је председник Вучић на свом Инстаграм налогу.

"Наравно, разговараћемо и о ЕУ путу Србије, енергетској безбедности и јачању сарадње на свим пољима. У временима општег неповерења, када су многа савезништва стављена на пробу, Србија наставља да негује партнерства и пријатељства са озбиљним државама, чиме снажи своје позиције и углед на међународној политичкој сцени", додао је у посту.

image
VV inauguration
banner