Србија и Балкан

Расправа о разрешењу Басте сутра; Марковић: Његове изјаве нанеле хроничну штету Србији (ВИДЕО)

Предлог за разрешење Басте у скупштинску процедуру је упутила премијерка Ана Брнабић, на иницијативу коалиције СПС-ЈС на чији је предлог Баста изабран за министра привреде
Расправа о разрешењу Басте сутра; Марковић: Његове изјаве нанеле хроничну штету Србији (ВИДЕО)© M.M./ATAImages

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас рад, а расправу о Предлогу за разрешења министра привреде Радета Басте наставиће сутра, на предлог министра без портфеља Ђорђе Милићевић. Седница ће бити настављена у 10 часова.

Посланици владајуће коалиције најавили су данас да ће подржати разрешење министра привреде Радета Басте које је предложила председница Владе Ана Брнабић, оцењујући да у влади мора постојати јединство када је реч о државној и националној политици.

Опозиција је критиковала избор Басте за министра привреде уз поруку да нису много заинтересовани за његову даљу политичку судбину.

Предлог за разрешење Басте у скупштинску процедуру је упутила премијерка Ана Брнабић на иницијативу коалиције СПС-ЈС на чији је предлог Раде Баста изабран за министра привреде.
Као разлог за његово разрешење се наводе изјаве које је давао, а које су у супротности са државном политиком.

Баста је раније рекао да Србија треба да уведе санкције Руској федерацији, али и да сви министри у Влади Србије треба да се придруже протестима у Београду.

Председник ЈС Драган Марковић Палма позвао је Басту да поднесе оставку на функцију министра привреде, што он није учинио.

Драган Марковић рекао је данас у скупштини, поводом предлога за разрешење министра привреде Радета Басте, да га је више пута позивао да не износи ставове супротне политици владе.

"За све његове изјаве, ја сам му говорио да нема 'ја, па ја'. Влада је колективни орган и не можете да спроводите аутономију и да сами одлучујете о чему се ради, а да се не бавите ресором који се зове министарство привреде", навео је Марковић.

Лидер Јединствене Србије и о биографији Радета Басте.

"Када је Јединствена Србија предлагала Радета Басту за министра привреде његов ЦВ је био тај да је имао приватну компанију и да, када је био директор Јавног комуналног предузећа 'Београдске електране' није било проблема у Београду, али нас није преварио његов ЦВ, него његово понашање. Ми не желимо да једно причамо, а друго радимо", навео је Марковић, истичићи вишеструке бенефите по Србију јер ниеј увела санкције Русији:

"Коалиција СПС – Јединствена Србија је у предизборној кампањи говорила да смо против увођења санкција Русији. То нису само политички разлози, већ у економски, Погледајте колика је цена гаса у Србији, а колика је у државама које су увеле санкције Русији".

У политици, као и у здравству, објаснио је лидер Јединствене Србије постоје два термина, "акутно и хронично", а према његовим речима "изјаве Радета Басте су хронично правиле штету грађанима Србије и држави Србији".

Марковић је навео и да неће да каже да га је "Русија везала или да му је друга кућа Русија", али да постоје разлози да се сарађује са том земљом.

Он се извинио грађанима Србије што су у Јединственој Србији направили такву грешку да предложе Радета Басту за министра привреде.

"Тај човек више не може бити ни министар ни члан Јединствене Србије", додајући да је "Раде Баста је његово највеће непријатно изненађење у животу", што му је, како је навео, и рекао.

"Политика Јединствене Србије, као и коалиције СПС – Јединствена Србија је: нећемо да уводимо санкције Русији нећемо да признамо независно Косово и нећемо у НАТО", закључио је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Негодовање и пауза

Председавајући Скупштине Србије Усаме Зукорлић прогласио је краћу паузу у Скупштини Србије, јер је посланик "Морамо-Заједно" Александар Јовановић Ћута негодовао пошто није добио реч.

Зукорлић је рекао Јовановићу да не може да добије реч, јер му је изречена мера одузимања речи.

"Ако није (Владимир) Орлић ту, ту је Зукорлић", рекао је Зукорлић Јовановићу.

Пошто није добио реч, Јовановић је пришао предсавајућем, а потом му се придружио и шеф посланичке групе "Морамо-Заједно" Небојша Зеленовић.

После неколико минута разговора, Зукорлић је прогласио паузу. Пауза је трајала десетак минута, а потом се наставило са расправом о предлогу за разрешење министра привреде Радета Басте.

Овлашћења министра привреде до избора новог министра, по разрешењу Басте, преузеће министар финансија Синиша Мали.

image