Србија и Балкан

Разрешење Басте по хитном поступку у Скупштини

Палма је раније за Басту рекао да он више није ни члан те странке ни министар у Влади
Разрешење Басте по хитном поступку у Скупштини© M.K./ATAImages

Скупштина Србије уврстила је у дневни ред по хитном поступку предлог за разрешење члана владе, министра привреде Радета Басте, преноси Танјуг. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић саопштила је претходно члановима Владе да је, на предлог коалиционих партнера Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије, Народној скупштини упућен предлог за разрешење министра привреде Радета Басте.

Све што сам имао да кажем, о мојим бившим сарадницима сам рекао, увек сам радио у интересу грађанки и грађана Републике Србије, изјавио је са своје стране Баста на твитеру.

"Наш једини пут, чврсто сам убеђен, јесте ка Европској унији и западним вредностима", написао је Баста потом на Твитеру.

Палма је раније за Басту рекао да он више није ни члан те странке ни министар у влади.

Радету Басти је дат рок да поднесе оставку на све функције на које га је предложила Јединствена Србија, што укључује и функцију министра за привреду у Влади Србије, саопштио је претходно Палма.

"За Јединствену Србију Раде Баста више није члан странке и за Јединствену Србију Раде Баста више није министар у Влади Србије", истакао је Марковић и додао да је захтев за смену Басте поднет и Влади.

Као разлог за искључивање Басте из странке и захтев за смену у Влади наводе његове изјаве које су дијаметрално супротне програму Јединствене Србије - позивање на увођење санкција Русији и учешће у протестима дела опозиције.

"Разлог за смену у странци и захтев за смену у Влади Србије је следећи: Изјаве Радета Басте да Србија треба да уведе санкције Русији и да сви министри у Влади Србије треба да се придруже протестима у Београду су дијаметрално супротне програму Јединствене Србије и државној и националној политици коју спроводи Влада Србије", наводи се у саопштењу.

Баста је након разрешења за "Нову" коментарисао да је "смењен због притиска Руса".

"Сада сам био код премијерке Ане Брнабић и она ми је рекла да је због притиска Руса морају да ме смене, односно због тога што сам тражио да се уведу санкције Русији. Сада тај захтев за разрешење иде у Скупштину", рекао је Баста за "Нову".

Баста је раније саопштио да је формирао покрет Европски пут (ПЕП) и да ће изаћи на све предстојеће изборе.

Он је делимично наговестио и вредности на којима се темељи новоформирани покрет, написавши да "Србија због свог положаја и вредности које баштини припада западном свету", те да је природно место Србије чланство у Европској унији.

Баста је на Твитеру навео да је регистровао покрет, који ће ускоро прерасти у странку, а остаје да видимо како ће након разрешења на тој мрежи преименовати свој досадашњи профил - @МинистарБаста.

image