Србија и Балкан

Пастор о сукобима миграната: Није нормално да грађане буди рафална паљба

Од почетка мигрантске кризе, Савеза војвођанских Мађара је заступао ставове који су према мигрантском таласу показивали мање толеранције од званичне државне политике
Пастор о сукобима миграната: Није нормално да грађане буди рафална паљба© A.K./ATAImages

На Маковој седмици, суботичком насељу неколико стотина метара од државне границе са Мађарском, пуца се готово свакодневно. Мигранти који су се скућили у овдашњој шуми, тик уз државну границу, хицима из аутоматског оружја решавају међусобне сукобе, а грађани страхују, пише "Политика".

Због нелагоде и страха, мештани Макове седмице не прилазе поменутој шуми, а све ређе у својим двориштима пију кафу јер тако избегавају да их погоди залутали метак, или да дођу у сукоб са мигрантима. 

Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботице и потпредседник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) слаже се да су учестали сукоби међу мигрантима на Маковој седмици проблем по безбедност житеља насеља, али и читаве Суботице. 

"Није нормално да грађане у било којој месној заједници у нашој земљи буди рафална паљба, а управо то се дешава на Маковој седмици. Имамо разумевања у хуманом смислу, али готово осам година понављамо да овде није реч о економским, већ илегалним мигрантима", каже Пастор. 

Од почетка мигрантске кризе, СВМ је заступао ставове који су према мигрантском таласу показивали мање толеранције од званичне државне политике. 

Пастор подсећа да је против њега 2015. године вођен поступак због ксенофобије и угрожавања људских права. 

"Само због тога што сам ствари назвао правим именом и рекао да ово нису економски мигранти и да државни органи треба да гарантују безбедност пре свега нашим грађанима", закључује Пастор.

На врхунцу онога што је оцењено као "миграција народа", када је кроз нашу земљу, а посебно кроз Суботицу као погранични град, прошло више стотина хиљада миграната, инциденти готово и да нису бележени. 

У последњих годину и по дана, ситуација је битно другачија, наводи лист. Од појединих државних органа незванично може да се чује да су властима у Београду већ дуже време скретали пажњу на ескалацију сукоба међу мигрантима, наводећи да је уочено да постоји међусобна нетрпељивост између група које долазе из Авганистана и Пакистана, као и између оних из Марока и Туниса. Осим тога, повећан је број насртаја на домаће становништво. 

"Од 2015. се обраћамо свим органима власти. У парламенту смо се често јављали и на реалан начин говорили о овом проблему. Нудили смо и решења и конкретне мере. Значи, нисмо овој теми приступали демагошки и нисмо покушавали да убиремо јефтине политичке поене", каже Балинт Пастор. 

Он додаје да је предлагано да се чува јужна граница земље, да се илегални мигранти не пуштају на територију Србије, јер одавде неће моћи да иду даље. 

"Предлагали смо и веће присуство полиције, Жандармерије и војске где је то могуће, како би се гарантовала безбедност грађана. Оно што је охрабрујуће и позитивно, то је очигледно веће присуство и полиције и Жандармерије не само на Маковој седмици, већ свугде где су мигранти у већем броју. То није случајно, то је резултат оног што смо тражили током састанка са министром унутрашњих послова, председницом владе и председником државе, јер нема другог решења. Самоорганизовање грађана никако није решење. Држава је та која треба да гарантује безбедност грађана", истиче Пастор. 

image