Србија и Балкан

Суботичани страхују од миграната: Као да пуцају у нашем дворишту

У шуми која се наслања на суботичко насеље Макова седмица и границу с Мађарском често долази до међусобних сукоба миграната и обрачуна ватреним оружјем
Суботичани страхују од миграната: Као да пуцају у нашем дворишту© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE PU KIKINDA/bs

Иако је миграната на улицама Суботице видно мање због појачаног присуства полиције, шума на ободу града, на самој граници с Мађарском, и даље врви од њих. Пуцњава је све чешћа, полиција реагује и одведе их, али иста локација убрзо се поново напуни. Мештани пре свега најугроженијег суботичког насеља Макова седмица не осећају се безбедно.

"Полиција ради свој посао, али сам тражио од Министарства унутрашњих послова да пунктова буде још више, да се суботичкој полицији помогне логистички и оперативно. Инсистираћу на томе све док не буде иједног испаљеног метка и пронађене пушке. Грађане молим да не узимају правду у своје руке, не улазе у шуму, већ да сва сазнања јаве", изјавио је за "Вечерње новости" начелник Севернобачког округа Бојан Шоралов.

Додао је да је прошле године било 2.000 миграната у центру града и још толико у другим деловима, али да је ситуација сад далеко боља. Илегални кампови су уклоњени, контролишу се угоститељски објекти и људи који су издавали смештај мигрантима. Мађарске власти свакодневно враћају мигранте кроз одређене транзитне капије, али они се одмах превозе у прихватне центре на југу Србије.

Ипак, и поред полицијских пунктова, таксисти и мигранти долазе споредним уличицама.

"Велики проблем су и поједине наше комшије које таксистима и мигрантима јављају где је полиција и спроводе их споредним путевима", изјавила је становница поменутог насеља, те додала да јој се један таксиста похвалио да је радио као гранични полицајац па да зна сваки грм дуж границе од Келебије до Мартоноша и где треба да их вози.

Прошле године се, кажу мештани, није толико пуцало, а сада мигранти свашта носе у шуму.

"Питам се само одакле им толико оружја, ко им доноси, како то држава може да дозволи? Чиста је срећа што нико од наших суграђана није страдао", закључио је један Суботичанин.

image