Србија и Балкан

Приштина: Спремни смо да смањимо број полицајаца на северу КиМ, избори одмах после лета

"Влада Косова изражава своју посвећеност обезбеђивању неопходне правне основе за организовање ових избора", наводи се у саопштењу, преноси Коха
Приштина: Спремни смо да смањимо број полицајаца на северу КиМ, избори одмах после лета© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Влада привремених приштинских институција саопштила је да је, након састанка главног преговарача Бесника Бисљимиа са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, пристала да одмах за 25 одсто смањити присуство полиције у и око општинских зграда на северу Косова и Метохије, као и да ће одржати ванредне изборе у четири општине на северу након лета.

Како је саопштено Влада привремених приштинских институција исказала је спремност да ради на деескалацији ситуације која је ескалирала крајем маја насилним упадом специјалних полицијаких јединица у општинске зграде у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу.

"Влада Косова изражава своју посвећеност обезбеђивању неопходне правне основе за организовање ових избора", наводи се у саопштењу, преноси Коха.

Поред тога, косовска полиција ће по потреби, заједно са Еулексом и Кфором, процењивати безбедносну ситуацију и размотрити могућност даљег смањења присуства полиције у и око зграда општина.

"Влада Косова јавно показује спремност да допринесе деескалацији ситуације. То укључује тренутно смањење до 25 одсто присуства полиције у и око зграда општине", наводе приштинске власти.

Приштинска влада додаје да ће Европска унија позвати главне преговараче у Брисел, у циљу финализације плана редоследа Споразума о нормализацији, након чега ће, како наводи, почети имплементација свих чланова споразума.

Наведене радње би требало да буду завршене у року од две недеље, навела је влада у Приштини, без даљег прецизирања.
Из Европске уније су за Коху потврдили да је Приштина пристала на поменуте кораке.

"Лајчак је имао неформални састанак са замеником премијера Косова и главним преговарачем Бесником Бисљимијем у Братислави 10. јула. Они су разговарали о одговору Косова на захтеве ЕУ за деескалацијом ситуације на северу, организовању ванредних локалних избора у четири општине и повратку примени споразума. Они су се договорили о првим корацима Косова у ове три области", навели су из ЕУ.

image