Србија и Балкан

ЕК позива Приштину да одмах укине сва ограничења на промет српске робе

Оливер Вархељи захвалио је Влади Србије на напорима које улаже у правцу имплементације заједничког регионалног тржишта
ЕК позива Приштину да одмах укине сва ограничења на промет српске робе© Antonio Ahel/ATAImages

Европска комисија је данас, након што је министар трговине Томислав Момировић упутио писмо европском комесару за проширење Оливеру Вархељију, у одговору позвала такозвано Косово да одмах укине сва ограничења на промет српске робе, саопштило је Министарство унутрашње и спољне трговине.

"У истом писму господин Вархељи је захвалио на напорима које Влада Србије улаже у правцу имплементације заједничког регионалног тржишта и захвалио на посвећеном раду на реализацији стратешких циљева на путу Србије ка Европској унији", наведено је у саопштењу.

Министар Момировић писао је Вархељију и Европској комисији након одлуке Приштине о потпуној забрани увоза производа српског порекла половином јуна.

Момировић је тада у писму нагласио да одлука приштинских власти представља отворено кршење споразума ЦЕФТА 2006. и принципа слободне трговине, и додао да таква одлука намерно изазива неизбежну хуманитарну кризу због чињенице да српско становништво на Косову и Метохији зависи од основних прехрамбених производа који се достављају из централне Србије.

image