Србија и Балкан

Адвокат Влајић: Иван Тодосијевић ослобођен свих оптужби

Адвокат Влајић је рекао да је одлука је правоснажна, да на то више не постоји право жалбе
Адвокат Влајић: Иван Тодосијевић ослобођен свих оптужбиGetty © Chris McGrath / Staff

Председник привременог органа општине Звечан, односно бивши министар у тзв. косовској влади, Иван Тодосијевић, одлуком Врховног суда у Приштини ослобођен је свих оптужби које су му се стављале на терет, потврдио је за "Косово онлајн" његов адвокат Небојша Влајић.

Влајић је рекао да је одлука је правоснажна, да на то више не постоји право жалбе.

"Врховни суд је донео одлуку и ослободио Ивана Тодосијевића свих оптужби и та одлука је правоснажна, на то више не постоји право жалбе и неће се више судити, он је слободан човек", рекао је Влајић, преноси "Косово онлајн".

Додао је да је коначно доказано оно што се тврдило од самог почетка а то је да свако има право на слободу говора.

"Суд је коначно признао оно што смо од почетка тврдили, да то за шта је Тодосијевић оптужен није кривично дело већ спада у слободу говора, мишљења и изражавања и да ми имамо право да имамо мишљење о догађајима из прошлости и да нико нема право да процењује да ли је наше мишљење тачно, истинито или није", додао је Влајић.

Иван Тодосијевић је првостепено осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20 година од почетка НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбардовање.

Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини, а браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели Врховном суду.
Веће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

Судско веће Основног суда у Приштини осудило је Тодосијевића, у поновљеном поступку, на годину дана затвора због изјаве о Рачку, коју је суд оценио као подстрекивање мржње, раздора и нетрпељивости.

image