Србија и Балкан

Врховни суд у Приштини потврдио Горану Станишићу казну затвора од 15 година

Станишић који је у октобру прошле године осуђен за убиство 13 цивила током сукоба на КиМ, кажњен је са 20 година затвора, а након жалбе Апелациони суд смањио му је казну на 15 година
Врховни суд у Приштини потврдио Горану Станишићу казну затвора од 15 година© Vedat Xhymshiti

Врховни суд у Приштини потврдио је Горану Станишићу из Липљана казну затвора од 15 година за наводно почињени ратни злочин против цивилног становништва у селу Словиње 1999. године, потврдио је РТС-у његов бранилац Љубомир Пантовић и најавио жалбу Уставном суду.

Пантовић је навео да је Врховни суд одбацио његову жалбу за заштиту законитости и додао да ће у овом случају поднети уставну жалбу због повреде права на правично суђење.

Станишић, који је у октобру прошле године осуђен за убиство 13 цивила током сукоба на КиМ, кажњен је са 20 година затвора, а након жалбе Апелациони суд смањио му је казну на 15 година, по захтеву браниоца да казна затвора за ратни злочин не може бити краћа од 15 дана ни дужа од 15 година, док само за кривична дела за која је предвиђена смртна казна, суд може изрећи и казну затвора од 20 година.

Према оптужници, коју је подигло Специјално тужилаштво у Приштини, "оптужени Горан Станишић, као припадник резервног састава полиције Министарства унутрашњих послова Србије, априла 1999. године, у селима Словиње и Трбовац, у сарадњи са другим припадницима јединице, учествовао је у протеривању Албанаца, цивилног становништва и у извршењу убистава и других незаконитих радњи", преносе приштински медији. 

Пантовић је подсетио да је пресуда "скандалозна" и објаснио да у истражном поступку убиства албанских цивила у Словињу Зејнепе Гаши, којој је убијено пет чланова породице, у пет изјава ниједном није поменула Горана Станишића, али да је прецизно навела друге особе и то именом, презименом и надимцима.

"Тек када је Станишић ухапшен, она га означава као извршиоца", казао је Пантовић и додао да је осморо Срба тренутно у затворима на КиМ на издржавању казне, у судским процесима или чекају да им почне суђење по оптужбама за наводно почињене ратне злочине.

"Нема правичних суђења у случајевима оптужених за ратне злочине. Суђења се одвијају по истој матрици. Имају дефицит осуђених за ратне злочине и треба им што више", оценио је Пантовић.

Навео је да је Станишић често боравио на КиМ, све до хапшења у јуну 2019. године, као и да се није скривао, зато што није био крив.

image