Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта се крије иза ембарга на извоз српског оружја?

Србија мора бити спремна за рат ако нам га неко наметне, уверени су саговорници РТ Балкан
РТ Балкан истражује: Шта се крије иза ембарга на извоз српског оружја?© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Одлука преседника Александра Вучића да Влади предложи увођење забране извоза српског оружја, важан је корак - како за борбену готовост, тако и за одбрану од хибридних напада које земља трпи у покушајима Запада да је представи као учесника у руско-украјинском сукобу, сагласни су саговорници РТ Балкан.

Председник сматра да план да оружје произведено у Србији у наредних месец дана, а по потреби и дуже, у потпуности буде на располагању нашим оружаним снагама и Министарству одбране, заправо штити витални национални интерес земље који је "у овом тренутку угрожен до последњег степена".

Србија се, како је прошле недеље рекао, најављујући ову одлуку, овим не спрема за рат, већ да сачува земљу од оних који би потенцијално желели да угрозе њен интегритет.

Два су разлога због којих је председник донео ову одлуку, уверен је проф. др Илија Кајтез, стручњак за безбедност.

"Први разлог је ситуација на Косову и Метохији која је компликована, ровита и неизвесна. На коју ће страну да све то да оде не зависи од нас, него од господара мира и рата на северу КиМ, односно западних сила чији су експоненти Курти и његова злочиначка влада која врши систематско терорисање и покушај  затирања српског присуства у јужној српској покрајини. Зато нам је оружје потребно – за, не дао Бог, рат", уверен је Кајтез.

Одбрана од хибридних напада

Конфликт у Украјини показао је да је у ратним ситуацијама потрошња оружја огромна, па како наш саговорник тврди - није згорега да се и ми додатно и максимално наоружамо. Додатних резерви никад доста!

Осим што ће се у периоду ембарга за извоз Србија наоружати "за не дај Боже", неутралисаће, како Кајтез каже, и један од бескрајно много притисака - тврдње да наше оружје разноразним каналима стиже до најужареније тачке на свету, а то је сад фронт у Украјини.

Западњачка јуришница у тим, како их многи оцењују, хибридним нападима на нашу земљу, британска посланица Алиша Кернс која се претходних недеља прославила тврдњом да је СПЦ умешана у шверц оружја, јуче је, на пример, оптужила Србију да продаје оружје Русији.

Неколико месеци раније, Запад се заклињао како српска наменска индустрија тргује са другом страном, односно Украјинцима, што су српске власти више пута демантовале.

"Ми апсолутно водимо рачуна да извозимо само у оне земље које нису под санкцијама и где је све потпуно чисто, а крајњи корисници потпуно јасни. Наравно, пошто је трговина оружјем уноснија и од трговине дрогом, белим робљем и органима, није чудно да наша муниција некад стиже и до тих нежељених, односно ратних дестинација", објашњава Кајтез.

Бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран за РТ Балкан каже да Србија не извози никакво оружје у Русију, али да је извозила у западне војске.

"То је још једна лаж смишљена да нас повеже са ратом у Украјини, јер Кернс све време покушава да нас прикаже као једну страну у рату што ми нисмо и никако нећемо бити", јасан је Каран.

Припрема за рат - ако нам га наметну

Бивши официр истиче и да одлука о забрани извоза оружја јесте припрема за рат- ако нас неко силом у њега увуче.

"Србија чини све да до сукоба не дође, јер то  нам никако не треба и у сваком погледу би нас уназадило. Ако нам неко ипак наметне рат, Србија мора бити спремна и за такву ситуацију. Зна се шта су наше црвене линије и када ће Србија сигурно војно реаговати -у  покушају погрома или новог масовног протеривања Срба са Косова и Метохије", објашњава саговорник РТ Балкан.

Курти одлично зна како да доведе до сукоба, а Србија, уверен је Каран, сигурно неће скрштених руку гледати да неко убија Србе.

"Вероватно је власт одлучила да се припреми и за такву ситуацију - јер тренутно је такво стање и такво окружење у свету, да у случају сукоба не можемо очекивати да нам неко достави, поклони или прода оружје и муницију. Државе НАТО би у таквој ситуацији сигурно имале директиву да преко њихове територије не можемо да увеземо ништа, нити да добијемо као донацију, па претпостављам да је то разлог да се оно што произведемо сачува за нас, док се слика не разбистри и постане јасно у ком ће се правцу кретати Куртијево понашање", закључује Каран.

Мораторијум треба да буде и дужи

Економиста Бранко Павловић такође сматра да је потпуно нормално повећавати своје борбене капацитете у условима екстремне дестабилизације у Европи, и то "чак и да немамо проблема са Косовом и Метохијом и Републиком Српском, а имамо их".

"Нама су те количине потребне, јер је Србији неопходно огромно повећавање залиха, ако мислимо, а Вучић то говори већ дуже време - да се вратимо на обавезно служење војног рока. Ми имамо мањак и за потребе подизања сопствене војне способности, па би зато мораторијум на извоз требало продужити на годину дана", уверен је саговорник РТ Балкан.

Вучићев потез је, како он каже, добар, како за Војску Србије, тако и за међународне односе - јер ако имамо сумњу да оружје нелегалним каналима завршава у Украјини, зашто бисмо угрожавали односе са Руском Федерацијом?

"Русији не извозимо сигурно, јер су  наши капацитети премали за оно што руска војска и на дневном нивоу испали у Украјини. Они потроше и 20 и више хиљада граната дневно, па је потпуна бесмислица и помислити да је то снабдевање тим количинама, могуће увозом из Србије", истиче економиста.

image