Србија и Балкан

"Борба": Договорена нова Влада Црне Горе, без Абазовића, Мандића и Кнежевића

Нова Влада ће, према тврдњама црногорских медија, имати 22 министарства и четири потпредседника
"Борба": Договорена нова Влада Црне Горе, без Абазовића, Мандића и Кнежевића© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Иако се коначни резултати ванредних парламентарних избора могу очекивати тек средином наредне седмице, део црногорских медија тврди да је нова извршна власт већ формирана и да ће је чинити Европа сад, Демократе и представници мањина, што ће бити већина од 41 посланика у Скупштини Црне Горе.

Премијер ће бити Милојко Спајић, док ће његови потпредседници бити Бранко Крвавац, Момо Копривица, Ервин Ибрахимовић и Ник Ђељошај, пише портал подгоричке "Борбе" позивајући се на своја сазнања.

Нова Влада ће, кажу, имати 22 министарства и четири потпредседника. Европи сад је припало осим премијера и потпредседника владе још девет ресора које ће поделити са својим коалиционим партнерима, Демократе су добиле осим потпредседничког места још и пет министарских функција, Бошњачкој странци је припало пет министарстава, албанским опцијама су припала два министарска места и једно је добила Хрватска грађанска иницијатива.

Нови председник Скупштине, пише портал, биће Алекса Бечић, лидер Демократа.

Нова Влада ће имати четири потпредседника: Ервин Ибрахимовић ће бити задужен за спољну и европску политику; Момо Копривица ће бити задужен за политички систем, унутрашњу политику и безбедност, Ник Ђељошај за регионални развој, а Бранко Крвавац из Европе сад за економску политику и финансијски систем.

Осим што ће бити задужен за поменуто потпредседничко место Ервин Ибрахимовић ће бити и нови министар спољних послова. Планирано је, додају, да МУП припадне Демократама, а на ту функцију би требао да буде именован Борис Богдановић, док нови министар правде треба да буде Андреј Миловић из Европе сад.

Европа сад се није изјашњавала о осталим кадровским решењима, али су им припала места министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине, министарство економског и зеленог развоја, министарство високог образовања, науке и технолошког развој, министарство здравља и министарство спорта и младих и културе и медија.

Демократе су узеле још министарство одбране, министарство просвете и министарство шумарства и водопривреде.

Бошњачка странка ће руководити министарством саобраћаја, министарством рада и социјалног старања, министарством енергетике и рударства, министарством пољопривреде и министарством дијаспоре.

Албанска алијанса је добила министарство европских интеграција под условом да на ту позицију дође Генци Ниманбегу, у супротном, тај ресор ће припасти другој албанској листи-Албанском форуму, који ће покривати и министарство јавне управе, где ће на позицији остати Мараш Дукај.

Хрватска грађанска иницијатива је добила министарство људских и мањинских права и на тој позицији ће бити Адриан Вуксановић.

"Борба" пише да им је потврђено да је остављена могућност да у СНП уђе у владу, а ресор за њих би направили у договору Европа сад, Демократе и Бошњачка странка.

image