Србија и Балкан

Кривокапић предлаже владу Покрета Европа сад, Мандића, Кнежевића и мањинских партија

Иако је Кривокапић најавио да се повлачи из политике, синоћ се појавио у изборном штабу Покрета Европа сад и то тик уз носиоца листе Милојка Спајића
Кривокапић предлаже владу Покрета Европа сад, Мандића, Кнежевића и мањинских партија© R.R./ATAImages

Бивши црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да је након ових избора Црна Гора доживела драстичне промене, изражавајући наду да је то на добробит грађана.

Очекује да врло брзо буде формирана нова 44. Влада Црне Горе у којој поред Покрета Европа сад, види савез "Заједно за будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) и мањинске странке, те да ни у ком случају не треба дозволити да ГП УРА опет буде тас на ваги.

Кривокапић је гостујући у емисији "Линк" Радија Црне Горе казао да је чињеница да је једна ванпарламентарна странка остварила сјајне резултате, мислећи на Покрет Европа сад који чине бивши министри из његове владе.

Иако је Кривокапић најавио да се повлачи из политике, он се синоћ појавио у изборном штабу Покрета Европа сад и то тик уз носиоца листе Милојка Спајића.

Говорећи након изборне ноћи, Кривокапић каже да је излазност била мала захваљујући, како тврди, "некоректном лансирању афере непосредно пред изборе" уперене против председника партије Милојка Спајића.

"Премијер Дритан Абазовић је тим потезом утицао да излазност не буде преко 60 одсто, колико смо имали на претходним изборима, али то му је био и циљ. Овим је дат и замајац ДПС-у и треба тражити везу између УРА-е и ДПС-а", сматра Кривокапић.

Абазовић је, како је рекао, ишао само на то да задржи фотељу и очекује да ће наставити то да ради све док буде могао и да ће да одуговлачи на све начине процес формирања нове владе.

"Влада се мора формирати и политичке партије треба да превазиђу своје личне и партијске интересе. УРА не треба да буде тас на ваги, јер се то до сада показало врло лоше по државу. Видимо да је безбедносни сектор претворио у играоницу, утицао да се десе избори на локалном нивоу уз формирање нове општине Зета, куповао трајекте и објекте за много веће износе него што су предлагали стечајни управници. Демократе треба да одговоре јавности зашто су прихватиле удава у своје редове. Они су највећи губитници, имали су девет, а сада имају седам мандата", каже Кривокапић.

Што се тиче ДПС-а, оцењује да се не може променом одређених лица у партији направити реформа, а учитељи су и даље иза сцене.

"Ти млади људи су требали да се ограде од бројних непочинстава њихових учитеља, а нисам чуо да су то урадили", наглашава он.

Поручује да сви треба да се пресаберу и да не мисле колико ће имати министара или кадрова по дубини.

"ПЕС је направила политички земљотрес, јер је скренула реторику са националних тема на економију. Ова кампања је била мирна и то је најбоље што се могло десити, али нисмо још зрели да се опредељујемо по програмима и можда зато имамо овако малу излазност. Црна Гора не треба да води рачуна о миљеницима, већ о програмима. Спајић је у тежој ситуацији него што је била моја, јер ће морати да прави уступке на министарским позицијама, али сигуран сам да неће дозволити да људи без компетенција буду на министарским местима, и неће одустати од кључних економских циљева", наглашава Кривокапић.

Истиче да је прошао кроз тај процес и зна да оно што излази у јавности не одговара ономе што се дешава иза кулиса.

"Сви осим ПЕС-а су велики политички трговци и то се мора мењати и да ова 44. влада се формира што прије. Можда и да буде једна мултиетничка влада у којој ће бити ПЕС, ЗБЦГ, БС и друге мањине и тиме би добили стабилну владу. Мањинске партије мислим да треба да учествују у било којој влади и да не размишљају о претходној љубави", наводи Кривокапић.

image