Србија и Балкан

За ЕУ најслађа јапанска риба из радиоактивне воде?

Док велики број држава пооштрава ограничења увоза рибљих и пољопривредних производа из Јапана, након одлуке о испуштању воде из нукелеарке у Фукушими ЕУ верује да је право време да та ограничења потпуно укине
За ЕУ најслађа јапанска риба из радиоактивне воде?© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Док Кина и друге земље, уочи испуштања отпадне воде из нуклеарне електране Фукушима у Тихи океан, најављује пооштравање ограничења на увоз јапанске морске хране, Европска унија убеђена да је сада право време да укине увозне мере уведене након нуклеарне катастрофе у том постројењу.

ЕУ се овога досетила након разговора председника Европског савета Шарла Мишела, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и јапанског премијера Фумија Кишиде на самиту у Бриселу.

Неколико дана раније и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) одобрила је јапански план за испуштање воде уз тврдњу да би то имало "занемарљив радиолошки утицај на људе и животну средину".

ЕУ је ограничења увоза попуштала неколико пута од 2011. године, када су електрану погодили снажан земљотрес и цунами, што је изазвало највећу нуклеарну несрећу на свету од Чернобиља 25 година раније.

Али од 2021. године, Унија захтева сертификате у којима се види ниво радиоактивних изотопа у дивљим печуркама, неким врстама рибе и јестивим дивљим биљкама из Фукушиме и девет других префектура.

То што ће Јапан испустити воду која би, по мишљењу многих, могла бити опаснаа, за ЕУ је изгледа био подстицај да сва ограничења укине, уз напомену да ће радиоактивност контролисати Јапан.

Једанаест земаља тренутно пажљиво контролише увоз производа из Фукушиме и других делова Јапана.

Кина, која је гласни критичар одлуке о испуштању воде, ове недеље је сугерисала да би могла да прошири ограничења на увоз јапанске хране, док је Хонг Конг (друго највеће тржиште јапанских пољопривредних и рибљих производа након Кине) рекао да ће потпуно забранити морску храну из Фукушиме и девет других префектура ако се вода заиста пусти.

"Наша процена показује да су префектуре у близини Фукушиме ризичније, тако да сада преузимамо одговорност за наше становнике", рекао је новинарима секретар Хонгконга за животну средину и екологију Це Чин-ван.

И Руска агенција за заштиту потрошача саопштила је да ће појачати надзор морских производа увезених из Јапана.

Влада Јужне Кореје подржала је извештај ИАЕА, али опозициони посланици у тој држави веома су скептични према уверавањима да отпадне воде не представљају опасност за морске врсте и људе који их конзумирају.

Они сматрају да је влада игнорисала забринутост јавности и позивају више стручних организација да преиспитају планове за испуштање воде.

Више од 1,3 милиона тона воде се складишти у око 1.000 резервоара на локацији Фукушима Даичи, а оператер фабрике, "Токио електрик пауер" упозорава да јој брзо понестаје простора за складиштење.

Напредни систем за обраду течности може уклонити већину радиоактивних елемената из воде – која постаје контаминирана када се користи за хлађење оштећеног нуклеарног горива – али није у стању да уклони трицијум, изотоп водоника који је тешко одвојити од воде.

Јапански званичници, међутим, тврде да ће пречишћена вода бити разблажена пре пуштања тако да нивои трицијума буду 140 од концентрације дозвољене према безбедносним стандардима земље. Очекује се да ће операција трајати 30 до 40 година.

image