Свет

Дугови за санирање нуклеарке у Фукушими отплаћиваће се четири деценије

Компанија ТЕПКО, власник нуклеарке, одложила је отплату дуга од 68 милијарди долара јапанској влади
Дугови за санирање нуклеарке у Фукушими отплаћиваће се четири деценијеAP © Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Отплата више од 68 милијарди долара владиних средстава за чишћење и компензације после акцидента у нуклеарној електрани Фукушима Даичи одложена је, речено је у јапанској влади.

Ревизорски одбор навео је у извештају да је до одлагања дошло због техничких проблема и погоршања финансијског стања Токио Електрик Пауер Холдингс (ТЕПКО), пренео је АП.

Разорни земљотрес у Јапану, за којим је уследио цунами, изазвао је највећи нуклеарни акцидент у нуклеарки Фукушима, после хаварије у Чернобиљу, и довео до делимичног топљења неколико језгара електране.

Финансирање првих 11 година санације после нуклеарне катастрофе већ је достигло готово половину ТЕПКО-ове процене укупног трошка од 150 милијарди долара, колико је планирано да се издвоји за пројекат који ће трајати неколико деценија. У најгорем случају, ТЕПКО-у ће бити потребно 42 године да врати дугове влади, процењује се у извештају ревизора.

До априла, јапанска влада обезбедила је 70 милијарди долара у безкаматним позајмицама ТЕПКО-у за чишћење нуклеарке, деконтаминацију окружења и компензацију људима погођеним катастрофом.

Иницијалне трошкове преузела је на себе влада задужујући се код финансијских институција. ТЕПКО дугове отплаћује из сопствених прихода, укључујући и рачуне за струју.

Осим проблема у враћању огромних дугова за радове на санирању нуклеарке, компензација, тужби, ТЕПКО има проблема и да покрене реакторе у својој нуклеарки на северу Јапана Кашивазаки-Карива. Покретање два од седам реактора одложено је због техничких и безбедносних проблема.

Компанија је због тога била принуђена да покрене електране на угаљ како би одговорила на све захтеве, а растуће цене угља ново су оптерећење за пренапрегнуто пословање.

image