Србија и Балкан

"Радио Слободна Европа": Укидање казнених мера ЕУ зависи од даљих корака тзв. Косова

Због неиспуњавања захтева које је изнео европски блок, Брисел је крајем јуна почео да спроводи неке казнене мере против привремених приштинских институција
"Радио Слободна Европа": Укидање казнених мера ЕУ зависи од даљих корака тзв. Косоваwww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Укидање казнених мера које је Европска унија увела тзв. Косову зависиће од спровођења обавеза које је Приштина преузела, али и других корака који се очекују од власти тзв. Косова за деескалацију на северу, рекли су дипломатски извори, преноси "Радио Слободна Европа".

Према овим изворима, ЕУ очекују наставак корака које је Приштина кренула да предузима.

"О мерама против Косова није одлучено тако лако, оне су реверзибилне и неће трајати ни један дан дуже него што је потребно. Али, за њихово повлачење су потребни докази да Косово предузима све кораке који су тражени и због којих су те мере уведене", рекао је извор у ЕУ за "Радио Слободна Европа".

Због неиспуњавања захтева које је изнео европски блок, Брисел је крајем јуна почео да спроводи неке казнене мере против тзв. Косова.

Приштина и ЕУ су 10. јула постигли договор о првим корацима ка деескалацији ситуације на северу јужне српске покрајине.

Портпарол ЕУ рекао је за РСЕ да "нема шта да дода ономе што је високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео у твиту када је поздравио посвећеност Косова и да очекује од Косова друге кораке ка напредовању у овом правцу".

image