Свет

Орбан: Тако је и Хитлер позивао на јединство као сада Европска унија

У говору у граду Веспрему на западу Мажарске, мажарски премијер је изјавио да су од пада Римског царства стално покушавали да створе "рајх" на европској територији
Орбан: Тако је и Хитлер позивао на јединство као сада Европска унија© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Мађарски премијер Орбан је више пута критиковао бриселске бирократе. Сада је отишао корак даље, упоредивши планове Европске уније са Хитлеровим плановима за светску доминацију.

Орбан је изјавио да су од пада Римског царства присутни стални покушаји да се "рајх" на европској територији, пренела је немачка "Н-ТВ".

"Византинци, Карло Велики, Бизмарк, Наполеон и Хитлер – сви су они, иако под капом различитих принципа, сањали о европском јединству", рекао је Орбан. 

Према његовим речима данас се ситуација није променила.

"Постојање независних нација и империјалистичке мисли постоје истовремено. Национална култура и европске вредности. Суверенитет и, како кажу у Бриселу, унија јединствена као и увек", рекао је Орбан у говору у граду Веспрему на западу Мађарске.

Немачки канал подсећа да је Мађарска ушла у ЕУ 2004. године и истиче да Орбан стално покушава да се одупре обавезама које долазе из Брисела, на пример у области миграционе политике или владавине права. Истовремено, аутор подсећа да је Мађарска један од прималаца европских субвенција које су тренутно делимично замрзнуте.

image
VV inauguration
banner