Србија и Балкан

Француски европосланик: Бранићемо права српског народа

Како каже европосланик Жан-Лик Лакапел, ситуација на КиМ је данас крајње неприхватљива
Француски европосланик: Бранићемо права српског народа© Tanjug/Dopisnik KiM

Увек ћу бити на страни Срба, никада не заборављам да сте у основи хришћанске цивилизације у Европи, наши пријатељи и савезници, изјавио је француски европосланик Жан-Лин Лакапел, члан странке Национално окупљање и припадник посланичке групе "Идентитет и демократија".

Лакапел каже у интервјуу за "Новости" да Србија заслужује пријатељство и подршку, више од других. Управо он је у Европском парламенту скренуо пажњу на тежак положај Срба на Косову, као и на велике притиске које Србија трпи због неувођења санкција Русији.

"ЕУ се у захтевима различито понаша према кандидатима. Веома је попустљива према Косову, које уз то и није држава, али је изузетно строга према Србији. То се види у поднетим извештајима. Осећа се да постоји политика две брзине. Разлог за то је што у Бриселу хоће да све ставе у исти кош. А Србија то не жели. Не желе ни Пољска и Мађарска. Зато према њима постоји већа строгост", указује Лакапел.

Додаје да у Бриселу не разумеју историју, корене, културу и геополитику. 

"Намећу своју визију и Косову за које увек истичем и понављам да је колевка историје Србије. Не разумем тај притисак од стране ЕУ. Српски народ на Косову је нападнут, у опасности је", напомиње европосланик.

Лакапел каже да избори са мање од три одсто учесника нису репрезентативни и напомиње да и поред тога што пет држава ЕУ не признаје независност Косова, Брисел наставља са истом политиком.

Како он каже ситуација на КиМ је данас крајње неприхватљива.

"Делим симпатије са српским народом. Бранићемо њихова права", рекао је он.

На питање има ли изгледа да се ситуација промени, он одговара да се чини да међународна заједница сада ипак почиње полако да схвата да су власти у Приштини одговорне.

"Добро је ако почињу да се буде, али треба решити проблеме. Потребно је организовати нове изборе, престати са пребацивањем одговорности на Србе којима су се последњих деценија приписиване лоше улоге", нагласио је Лакапел.

Истиче да као Француз увек понавља да су Срби стално били на правој страни историје.

Каже да се Брисел меша у суверенитет, а критикује друге кад то раде.

"Меша се и у унутрашња питања својих чланица.  Недавно је изгласана одлука о заједничкој куповини муниције за Украјину у висини од 500 милиона евра", нагласио је Лакапел.

Истиче да ЕУ хоће да преузме целокупну политику одбране и спољних послова, оно што је у основи суверенитета земаља.

"Хоће да угуши државне апарате, жели да влада уместо њих. То је опасно и време је да се људи пробуде", наглашава.

Говорећи о захтеву који је Србији упућен да се усагласи са санкцијама против Русије, Лакапел каже да смо сви ми за поштовање територијалног суверенитета земаља.

"Србија је у том смислу била веома јасна. Зашто је онда потребно вршити притисак на земље да прекину комерцијалне везе са Русијом? Немамо исту историју нити исту зависност од енергетских производа. Русија у СБ УН, заједно са Кином, брани целовитост Србије када је реч о Косову. Како ЕУ може да тражи да се одрекне својих савезника и пријатеља?", запитао се он.

"Испада да данас немамо право да одржавамо геополитичке односе сходно нашој историји. Не, треба се усагласити на основу онога што ЕУ каже шта је добро, а шта није. То представља велики проблем", наглашава.

На питање да ли истиче неефикасност санкција, он подсећа да су Србији биле наметнуте читаву деценију и да апсолутно ничему не служе.

"Од њих пати само народ. Србија је успела да се опорави и сада се од ње тражи да то исто уради другима", наглашава Лакапел.

image