Свет

Немачки европосланик: Сусрет Додика са Путином је срамота, Русија покушава да дестабилизује регион

Време је да ЕУ коначно уведе санкције Додику и "његовој свити", каже заступник Социјалдемократске партије Немачке у Европском парламенту Дитмар Костер
Немачки европосланик: Сусрет Додика са Путином је срамота, Русија покушава да дестабилизује регионwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Сусрет Милорада Додика и Владимира Путина је срамота и погрешан сигнал за чланство БиХ у ЕУ, сматра европосланик Дитмар Костер, додајући да председник Републике Српске тиме себи чини "медвеђу услугу". 

Костер, који је заступник Социјалдемократске партије Немачке у Европском парламенту, учествовао је у изради извештаја и резолуције о напретку БиХ за 2022. годину, а у ЕП заговарао је санкције ЕУ за Милорада Додика.

Он у разговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) истиче да у начелу поздравља "дипломатске иницијативе и разговоре с руском владом" ако су усмерени на окончање рата, али да "то свакако није оно што можемо да очекујемо од сусрета Додика и Путина". 

Костер наглашава да је време да ЕУ коначно уведе санкције Додику и "његовој свити" и додаје да је и комесар ЕК за проширење Оливер Вархељи један од проблема, а не решење.

"Шта он ради да престане Додикова сецесионистичка политика? Када ћемо коначно чути реакцију повереника Вархељија у вези с тим?", пита се европосланик. 

Он оцењује да Русија настоји да дестабилизује регион и да покушава, уз Додикову помоћ, да подигне тензије унутар БиХ.

Каже да је дубоко забринут због одлуке Владе РС да усвоји Нацрт закона о невладиним организацијама и да изменама и допунама Кривичног законика РС поново уведе казнене санкције за клевету.

"Настојим да у наш извештај за БиХ укључим захтев да ентитет РС повуче амандмане (на законе) и осигура пуну заштиту слободе изражавања и медија", истиче Костер, додајући да инкриминација клевете укључује неразмерне новчане казне и претњу затворском казном, што представља јасно ограничење слободе штампе и због тога је, оцењује "неприхватљиво".

Додаје да је контрола цивилних актера кроз Закон о страним агентима само је још један корак у правцу аутократије у РС-у.

Бонска овлашћења као последње уточиште

О потезима високог представника Кристијана Шмита, Костер каже да би "коришћење бонских овлашћења" требало да буде последње уточиште за ОХР и да је "мало зезнуто с његовим интервенцијама".

"Постоје неке које поздрављам, на пример ону за побољшање интегритета изборног процеса од јуна 2022.
Друге јасно одбацујем и мислим да више штете него што помажу, попут његове одлуке након избора када је направио промене у корист Хрвата", наводи.

Додаје да би, ипак, волео да Шмит предузме нешто више, и то по питању Додика. 

"Шмит, као високи представник, могао би да суспендује не само њега (Додика), већ и институције Републике Српске, како би спречио предузимање корака за проглашење независности", сматра Костер. 

Он оцењује да БиХ коначно мора да добије устав који ће заменити Дејтонски споразум.

"БиХ мора да превазиђе своје етничке поделе и мора да постане функционално демократско друштво. Немогуће је да држава, након толико времена и која ће у догледно време постати чланица ЕУ, није сама довољно суверена и да треба још тзв. високог представника", истиче Костер и указује да су грађани показали на бројним демонстрацијама да то више не желе. 

На питање шта може да се очекује од новог извештаја Европског парламента о БиХ, Костер каже да тренутно трају преговори. 

"Покушавамо да пронађемо строгу формулацију о мањинским питањима, о јачању грађанског друштва и социјалној кохезији, као и о избеглицама како бисмо подржали БиХ на њеном европском путу. И ми поново, као и неколико пута досад, инсистирамо на спровођењу одлуке Европског суда за људска права у случајевима Сејдић-Финци и Зорнић", каже европосланик за РСЕ. 

Он тврди да би био врло срећан да види продуктиван процес приступања БиХ у ЕУ.

"Нажалост, господин Додик и његови недавни поступци тренутно су највећи изазов на том путу. Чини се да је опредељење господина Додика посвећено кидању односа између ЕУ и БиХ", оцењује.

Костер каже да се у овогодишњем извештају о БиХ позива Тужилаштво БиХ да појача напоре у процесуирању ратних злочина и додаје да је забринут што неки ратни злочинци осуђени пред судовима у БиХ беже од правде скривајући се у земљама ЕУ и земљама кандидатима због двојног држављанства.

image