Србија и Балкан

Почињу званични преговори о Влади Црне Горе, Даниловић: Спајић већ склопио слику могућих партнера

Лидер Уједињене Црне Горе каже да ће сада уследити званични разговори о формирању владе
Почињу званични преговори о Влади Црне Горе, Даниловић: Спајић већ склопио слику могућих партнера© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић оценио је "паметним потезом" то што су из Покрета Европа сад (ПЕС) најавили разговор о формирању владе и са коалицијом За будућност Црне Горе, односно Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем.

Државна изборна комисија је у петак саопштила коначне резултате ванредних парламентарних избора, одржаних 11. јуна, а Уједињена Црна Гора је била на листи ПЕС-а.

Даниловић у интервјуу за портал РТЦГ каже да ће сада уследити званични разговори о формирању владе и верује да ће то бити по принципу, како наводи, "обезбеђивања потпуног консензуса у оквиру коалиције, па идемо даље".

"УЦГ неће уцењивати, нисмо ни када смо могли то добро политички да валоризујемо, али од принципа нема одустајања - није га било, па га неће бити ни сада", казао је Даниловић.

Верује, додаје, да је незванични мандатар, лидер ПЕС Милојко Спајић, током неформалних консултација склопио слику могућих партнера у влади.

"Разговарали смо неформално више пута, пријатељски и без детаљисања. Господин Спајић зна начелне и принципијелне ставове УЦГ, верујем и да их узима у обзир. Драго ми је да су колеге из ПЕС-а јуче најавиле разговор и са коалицијом ЗБЦГ јер је то паметан потез. УЦГ тој коалицији није ништа дужна, а и свестан сам да се за нас нико не би заложио, међутим, разговарати и потенцијално се договорити добро је за све. Само оно што смо ми обећали, мислим на коалицију формирану око ПЕС-а, тражи огроман напор и тврду већину, а нисмо обећавали само ми него и Демократе и странке мањинских народа", навео је Даниловић.

Шта год мислио о конкуренцији, Даниловић истиче да је једина истина да је новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић до историјске и убедљиве победе над Милом Ђукановићем дошао несебичном подршком свих нас, а посебно ЗБЦГ и Демократа.

"Неки који, међутим, данас отварају врата нове власти остали су уз Ђукановићеву погубну политику до краја, били за њега и кад је он већ био одустао. Може и тако, наравно, али смо дужни да не заборавимо", рекао је Даниловић.

Као кључне приоритете нове владе, он види спровођење програма Европа сад 2.0 јер би, како каже, у супротном разочараност народа била огромна, а политичка казна прескупа.

"Мора се наставити жестока борба против криминала и корупције и борба против дискриминације свих врста. Дискриминација у процесу запошљавања, нажалост, избила је у први план и са тим мора да се прекине....", навео је Даниловић.

На питање колико влада са подршком 41 посланика може бити стабилна, Даниловић каже: "Може и тако, само да видимо којих 41".

image