Србија и Балкан

Коначни резултати избора и крај владавине Абазовића: Улога амбасадора у новом црногорском поретку

Спајић који слови за будућег мандатара припрема терен да експресно преузме власт тако што ће већ на дан избора Алексе Бечића за председника Скупштине, писаном подршком 41 посланика бити предложен за мандатара и тиме скратити период консултација
Коначни резултати избора и крај владавине Абазовића: Улога амбасадора у новом црногорском поретку© TANJUG/ NALED/ Nemanja Jovanović

Изгледа да је америчка амбасадорка у Подгорици Џуди Рајнке добро знала да изнивелише дипломатски притисак када је који дан по ванредним парламентарним изборима у Црној Гори изјавила да ће "САД у Црној Гори подржати владу субјеката који деле исте вредности, а то није коалиција 'За будућност Црне Горе'".

Месец дана касније, сасвим је извесно, порука њене екселенције примљена је, пажљиво ишчитана, схваћена и, што је најважније – спроведена у дело.

Ако којим случајем није овако било, и ако господин Милојко Спајић будући мандатар и наследник Дритана Абазовића, Владу саставља по свом, грех на душу онима у Црној Гори који су уверени да је све било баш по горенаведеном сценарију.

Јуче, на дан кад су проглашени коначни резултати избора који су само потврдили оно што се зна већ четири недеље, "знало се" и да ће будућу Владу Црне Горе, сем "Покрета Европа сад" чинити "Демократе" и представници мањина, али да у новој влади неће бити места за коалицију "За будућност Црне Горе" Милана Кнежевића и Андрије Мандића.

Дакле, окосницу нове Владе, уз "Покрет Европа сад" и "Демократе" чиниће и "Бошњачка странка" са шест посланика али не и "Нова српска демократија" Андрије Мандића и "Демократска народна партија" Милана Кнежевића са укупно 13. Ово је, мисле многи у Подгорици, зато што "не деле исте вредности са Сједињеним Државама".

Као потпору овом ставу, они у Подгорици који "не деле исте вредности са САД", помињу и податак колико су пута Милојко Спајић те Алекса Бечић у предизборном периоду били у Вашингтону, те колико пута су се у међувремену, састајали са "замеником помоћника државног секретара САД", овде се мисли на Габријела Ескобара.

После свих ових састанака, уверени су ови саговорници РТ Балкан, а нарочито после поруке америчке амбасадорке, све је било много лакше. Такорећи, све је било песма.

Снежана Јоница, политички аналитичар из Подгорице и бивши посланик у Народној скупшини Црне Горе подсећа у изјави за РТ Балкан да ће по коначним резултатима избора тзв. "већина од 30. августа" имати 50 мандата у Скупштини ЦГ", као и да се по њој зове дотрајали трајект скупо плаћен у Хрватској, али да тој већини "диме мотори" таман као и истоименом трајекту".

"Сада је већ потпуно потврђено да је највећи страх субјеката који су чинили ову 'већину' био да укупно не добију превише, а највећи успех ДПС-а који је у 'континуираном природном паду', што су им политички наследници – међусобно посвађани, сујетни и углавном, једнако као што су и они били – властохлепљиви", каже Јоница анализирајући резутате избора у ЦГ.

По њеним речима, иако сви политички субјекти у Црној Гори тврде да преговори нису ни почели – јер, као чекају коначне резултате, преговори су скоро приведени крају".

"Сада је већ потпуно јасно да ће нову владу чинити – листа 'Европа сад' са свим политичким субјектима који су били на њој (укупно 24 мандата), Демократе без УРЕ (7 мандата), Бошњачка странка (6 мандата) албанске партије (3 мандата) и Хрватска грађанска иницијатива (1 мандат), што укупно чини 41 или кнап бројку неопходну за формирање Владе. Неизвесно је да ли ће у власт ући СНП са два мандата, али је све извесније да у њој неће бити коалиција 'За будућност Црне Горе', нити УРА. Тако је од 'већине од 30. августа' и освојених 50 мандата – у нову власт спакован само 31 посланик, док ће се преосталих 19 преселити у опозицију да заједно са ДПС-ом конструктивно или деструктивно критикује нову власт", каже Јоница.

Уз опаску да је већ сада извесно да ће опозиција у будућем црногорском парламенту бити "јака и разноврсна", Јоница је уверена да се на нову владу неће много чекати.

"Судећи по убрзаној диманици преговора – Спајић који слови за будућег мандатара припрема терен да ескпресно преузима позиције од Владе Дритана Абазовића, тако што ће већ на дан избора Алексе Бечића за председника Скупштине, писаном подршком 41 посланика бити предложен за мандатара и тиме скратити период консултација. Ако се тако и деси, очекује се да већ пар дана након тога обавести Скупштину да је спреман да предложи Владу. Препрека том плану који би за Спајића био најбољи може бити евентуално незадовољство расподелом највиших функција у сопственој партији у којој многи очекују високе позиције", каже Јоница.

Према пројекцији коју је објавила подгоричка "Борба" и која се у црногорској јавности узима као готова ствар, потпредседници владе коју ће водити Милојко Спајић биће Бранко Крвавац, Момо Копривица, Ервин Ибрахимовић и Ник Ђељошај.

По овим сазнањима нова влада имаће 22 министарства. "Европи сад" је припало осим премијера и потпредседника владе још девет ресора које ће поделити са својим коалиционим партнерима, "Демократе" су добиле осим потпредседничког места још и пет министарских функција, Бошњачкој странци је припало пет министарстава, албанским опцијама су припала два министарска места и једно је добила Хрватска грађанска иницијатива.

"Након изборне кампање логично је да ПЕС обавезно узме финансије, министарство рада и социјалног старања и правду, због економског концепта 'Европа сад 2' који су промовисали, али и због указивања на 'злоупотребу државних институција у предизборне сврхе'. 'Демократе' су, очекивано, тражиле сектор безбедности јер су кампању базирали на борби против мафије, као и енергетику јер су у том сектору већ добро позиционирани са директорима ЦЕДИС-а и ЕПЦГ", предвиђа наша саговорница.

По њеној процени, Бошњачка странка ће вероватно добити министарство спољних послова, "јер су им изборне поруке биле посвећене европском путу Црне Горе, а праћене су званичном предизборном подршком из Европске народне партије-најбројније политичке групације у Европском парламенту".

"БС ће добити и министарство дијаспоре за које се наводи да ће по први пут бити формирано, што представља од раније познато залагање лидера БС. Албанске партије ће, извесно, имати потпредседника владе и тражиће два ресора од којих ће очекујем један бити онај који су имале у овој влади – јавна управа, а други усклађен са персоналним решењем које желе у влади. Министарство људских и мањинских права које је традионално додељивано представницима мањинских партија добиће Адријан Вуксановић из ХГИ", каже Јоница.

Док ће Кнежевић и Мандић у опозицију, велика непознаница тренутно је – шта ће бити са актуелним премијером у техничком мандату Дританом Абазовићем.

У Подгорици се увелико чују гласови да "поједини центри моћи на Западу", неће тек тако пустити Дритана низ воду као и да су инсистирали да се за њега нађе одговарајуће место. Биће занимљиво како ће овај "проблем" бити решен обзиром да је Милојко Спајић, будући премијер, још на дан избора децидно рекао да у нову владу могу сви, и да ће са свима преговарати, сем са Дританом Абазовићем и његовом странком и са ДПС-ом.

image
VV inauguration
banner