Вучић од Столтенберга тражио да осигура безбедност Срба на КиМ: Ви сте надлежни по Резолуцији 1244

Разговор са Столтенбергом председник Вучић је иницирао прошле недеље како би првом човеку НАТО-а пренео шта се дешава на Косову и Метохији

Председник Александар Вучић изјавио је након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да је забринут због последњих дешавања на Косову и Метохији, не само на северу и да то постаје све више безбедносно питање, а не само политичко.

"Споменули сте последња дешавања на северу Косова, ми их видимо различито јер ми верујемо да је све што се десило проузроковано неодговорног понашања приштинских власти, али не само то. Постоје тешко рањени и упуцани Срби и не постоје истраге о овим случајевима, што нас изузетно брине. Са друге стране постоје неоправдано и произвољно ухапшени Срби, и то је нешто што не само да нам смета, већ представља и велику забринутост за Србе који живе на северу КиМ и за Србе уопште где год да живе", рекао је Вучић.

"Желим да кажем да смо имали веома професионалан и добар однос са Кфором, чији припадници су се према нашим људима односили веома одговорно. Ви сте споменули Резолуцију 1244 која вас чини надлежним, НАТО је надлежан за безбедност на Косову и ја ћу вас замолити да осигурате безбедност за Србе, јер је последњих шест месеци најмање шест Срба упуцано од стране Албанаца, већином од њихових безбедносних снага. Срећом, ниједан Албанац није упуцан и теже повређен што показује ко шта ради", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је то важно питање за нас јер Србија жели да осигура мир и стабилност, и да задржимо овакав однос одговоран и заснован на поверењу и искрености између НАТО-а и Србије.

Он је захвалио Столтенбергу што је желео да саслуша српску страну.

Столтенберг је подсетио да је НАТО је на Косову и Метохији присутан много година, напомињући да је присутна мировна мисија Кфора заснована на мандату који су јој дале Уједињене нације.

"Ми осигуравамо безбедност и слободу кретања за све заједнице", рекао је Столтенберг и додао да је НАТО у мају повећао своје присуство за још 500 припадника због тензија.

"Наше снаге су нападнуте у мају, тројица наших припадника су тада озбиљно повређена и то је неприхватљиво", нагласио је Столтенберг.

Како је рекао, Кфор ће наставити да спроводи своју мисију по мандату Уједињених нација на непристрасан начин.

"Важно је да се тензије смање, зато позивамо обе стане да смање тензије, да се суздрже од акција које ескалирају ситуацију. Снажно верујемо да је једини пут напред укључивање у дијалог уз посредство ЕУ што НАТО снажно подржава", рекао је Столтенберг.

Он је додао да је Србија већ дуго поуздан НАТО партнер и да је уврен да ће учинити да се ангажовати у дијалогу на конструктиван начин.

Вучић се претходно састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, након чега је рекао да Приштина не жели на озбиљан начин да учини било шта по питању деескалације.

"То за нас постаје безбедносни, а не политички проблем и зато је важно да разговарамо са генералним секретаром НАТО. Нема сумње да је ситуација све напетија и тежа", рекао је он.