Србија и Балкан

Вучић се састао са Лајчаком: Ситуација је све тежа и напетија, нисам оптимиста (ВИДЕО)

Председник Вучић састао се вечерас и са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом

У Бриселу је завршен разговор председника Србије Александра Вучића са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком.

"Са Мирославом Лајчаком сам разговарао о последњој рунди техничких разговора Београда и Приштине и начинима за смиривање напетости на терену. Србија наставља да инсистира на конкретним корацима у циљу заштите живота Срба на Косову и Метохији, као и на примени до сада постигнутих споразума", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је рекао да Приштина не жели да уради било шта на деескалацији сукоба.

"Разговарао сам са Лајчаком. Нисам оптимиста, нема ни разлога. Као што сам и рекао Приштина не жели на озбиљан начин да учини било шта по питању деескалације. То за нас постаје безбедносни, а не политички проблем и зато је важно да разговарамо са генералним секретаром НАТО. Нема сумње да је ситуација све напетија и тежа", рекао је он.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак навео је да је данас у Бриселу био домаћин главним преговарачима две стране, Петру Петковићу и Беснику Бисљимију.

"Разговарали смо о дугачком списку питања везаних за дијалог, почев од имплементације споразума од 27. фебруара и деескалације на северу КиМ'', написао је Лајчак на Твитеру.

Он је додао да ће се разговори наставити у наредном периоду.

"Имао сам користан разговор са Вучићем након данашњег састанка са главним преговарачима. Сложили смо се да је значајно хитно предузети кораке ради деескалације ситуације на северу Косова и постићи брз напредак у нормализацији односа", навео је Лајчак на Твитеру након састанка са Вучићем.

image