Србија и Балкан

Мандић након састанка са Спајићем: Прихватљиви су нам принципи нове владе, нисмо се још договорили

До краја недеље лидер Покрета Европа сад требало би да одржи састанке са свим представницима парламентарних странака
Мандић након састанка са Спајићем: Прихватљиви су нам принципи нове владе, нисмо се још договорилиGetty © Filip Filipovic

У Подгорици су почели званични преговори о новој Влади Црне Горе. Преговоре је започео лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић.

Он ће данас састао са представницима коалиције "За будућност Црне Горе" Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем.

Након састанка Мандић је казао да није дошло до договора.

"Нисмо се данас договорили, а желимо да вас обрадујемо", рекао је Мандић.

Поновио је да је ЗБЦГ прихватљива платформа ПЕС-а, и да су започели разговоре.

"Они имају да заврше разговоре са колегама из других странака са којима планирају да формирају владу. Верујемо да ће то све бити добро. Желимо да се што прије дође до договора, да Црна Гора добије владу и да идемо напред", рекао је Мандић новинарима и најавио да ће се обратити саопштењем.

Кнежевић је казао да очекује наставак преговора.

"Нисмо начелно разговарали о ресорима, већ само о принципима будуће владе која треба да буде фокусирана приступању ЕУ и економском програму", рекао је он.

Потом је уследио састанак са представницима Демократа.

"Сведочили смо још једном у низу конструктивних састанака, и овај састанак је потврдио перфектну сарадњу између два политичка субјекта", поручио је лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић након састанка те партије и Покрета Европа сад о формирању владе.

"Пренели смо руководству ПЕС-а да прихватамо принципе за формирање владе. Црна Гора треба да добије јаку већинску владу и добар је моменат да сви покажемо одговорност. Демократе су ту да дају конструктиван допринос", поручио је Бечић.

За данас је био планиран и састанак са Бошњачком странком, али су из те партије одбили преговоре. 

Спајић још није званично мандатар нове владе. Најпре је потребно да буде одржана конститутивна седница скупштине, а потом да председник државе одржи консултације са парламентарним странкама, након којих ће некоме од лидера дати мандат за састав владе.

Лидер Покрета Европа сад је ипак започео консултације, јер се већ сматра најпозванијим да буде нови премијер, због тога што је та листа на ванредним парламентарним изборима одржаним 11. јуна освојила највише гласова.

Медији у Црној Гори известили су претходних дана да су већ одржане неформалне консултације, као и да су ресори у новој влади већ подељени.

Спајић ће вероватно већ постићи договор о новој влади пре конститутивне седнице скупштине заказане за 27. јул, јер ће договор о подели власти укључивати и функције у Скупштини.

Јуче је Покрет Европа сад могућим коалиционим партнерима доставио документ од 10 принципа на којима ће почивати нова влада, па од својих сарадника траже да документ потпишу као услов да уђу у владу.

Једине две опције којима није послат документ су Демократска партија социјалиста и странке које су с њом наступиле на изборима, као и ГП УРА Дритана Абазовића, за који је Спајић већ у изборној ноћи рекао да неће имати своје место у влади.

image