Србија и Балкан

Србима шипак, али хокејашки савез не дају: На којим принципима ће почивати 44. влада Црне Горе

Покрет Европа сад почео је званичне преговоре о новој Влади Црне Горе тако што је најпре усвојио 10 принципа на којима ће влада почивати, да ли ће Срби бити у њој?
Србима шипак, али хокејашки савез не дају: На којим принципима ће почивати 44. влада Црне Горе© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Драго ми је да Бошњаци имају шест министарстава, а Срби шипак, рекао је председник Србије Александар Вучић коментаришући преговоре о новој, 44. влади Црне Горе.

У јавности је објављено више верзија како ће изгледати нова влада, а ниједна није потврђена, јер су преговори до сада вођени неформално.

Сада се пак, након проглашених коначних резултата кренуло у званичне преговоре о ресорима, а као мандатар већ је виђен Милојко Спајић, лидер Покрета Европа сад.

Та политичка странка послала је могућим коалиционим партнерима документ од 10 принципа на којима желе да почива будућа влада.

Не зна се на које ће све адресе стићи документ, али се зна на које сигурно неће. Како су навели у ПЕС-у, принципе неће послати коалицији "Заједно" око Демократске партије социјалиста, ни Грађанском покрету УРА Дритана Абазовића, јер те две политичке опције не виде као своје партнере.

Документ је у среду стигао коалицији "За будућност Црне Горе", чију окосницу чине Нова српска демократија Андрије Мандића и Демократска народна партија Милана Кнежевића, који истичу да су представници Срба у Црној Гори.

Из ових партија нису хтели да коментаришу приспели документ, већ су навели да се неће оглашавати док не доставе Спајићу званични одговор.

Који су принципи нове владе

Позивајући се на вољу грађана, Покрет Европа сад нуди својим партнерима да се оконча политика подела, да се предузму економске реформе и да се афирмише спољнополитички приоритет земље.

Према првом принципу, наводи се да је Црна Гора независна, суверена, демократска земља, која је заснована на једнаким политичким правима свих грађана.

У другом принципу наводи се да је Црној Гори неопходна стабилна влада, те да ће наставити снажну борбу против организованог криминала и корупције.

Трећи принцип подразумева економске реформе и спровођење програма Европа сад 2, на основу кога је Покрет Европа сад и освојио гласове у кампањи.

Институционалну кризу са којом се суочила земља потребно је што пре решити кроз деловање владе и најшири парламентарни и друштвени дијалог, пише у четвртом принципу.

Потписници се у петом принципу обавезују да ће извршити изборну реформу да би следећи избори били спроведени на основу унапређеног изборног законодавства.

Спољнополитичка оријентација 44. владе биће усмерена ка активном чланству Црне Горе у НАТО-у, пуној посвећености интеграцијама и убрзаном процесу приступања земље Европској унији, предвиђа шести принцип.

Структура владе биће дефинисана пропорционално изборном резултату који су постигли њени конституенти, пише у седмом принципу.

Обавезују се, у осмом принципу, да ће афирмисати друштвену кохезију и мултинационални карактер и доприносити искорењивању националних, верских и политичких подела.

Деветим принципом одређује се како ће се кадрирати у дељењу државних функција, те да ће се придржавати прописа да се државни секретари, амбасадори, чланови управних одбора бирају на јавним и транспарентним конкурсима.

Последњи принцип подразумева да ће конституенти владе подстицати и оснаживати шири друштвени дијалог.

Хокејашки савез не дамо

"Поштовани гласачи, не брините, засад све иде у добром правцу: добили смо боћарски савез, издавање лежаљки у Валданосу, крампе за колектор у Ботуну. А сигурно нећемо дати ни хокејашки савез и авион за запрашивање комараца", навео је лидер ДНП-а Милан Кнежевић у дану када су на адресу његове коалиције стигли принципи Спајићеве владе.

Био је ово, у Кнежевићевом стилу, одговор на примљени документ у којем се наводи да ће се поштовати воља бирача, да ће се престати са поделама у друштву, али није наведено како ће се то конкретно извести.

Зато, према наводима црногорских медија, странке мањина у новој влади имаће шест ресора, али за коалицију "За будућност Црне Горе" нема места.

Будућа влада ће, према наводима црногорских медија, бројати 22 министарства и четири потпредседничка места, од којих би два покривали припадници мањинских партија из редова Бошњака, Албанаца и Хрвата.

Место премијера ће припасти ПЕС-у, место шефа парламента Демократама, а Министарство спољних послова наводно Бошњачкој странци.

У овом тренутку Спајић нема подршку довољног броја посланика за формирање нове владе, каже за РТ Балкан политиколог Владимир Павићевић.

"Када бисмо замислили да се данас гласа о Спајићевом концепту нове владе, та влада не би била изабрана. И то је проблем", каже наш саговорник.

Зато има предлог будућем мандатару - да се усмери ка избору стабилне владе која би имала снажну подршку у новом скупштинском сазиву.

"То значи да у новој Влади своје представнике имају и коалиција 'За будућност Црне Горе' и Јоковићев СНП. И, наравно, сви други актери које везујемо за идеале оне велике августовске победе из 2020. године којом је почео процес развлашћивања Мила Ђукановића и Миловог ДПС-а", напомиње Павићевић.

Спајић не сме да понавља грешке Кривокапића

Званични разговори биће одржани у четвртак, тако што ће се Спајић најпре састати са представницима коалиције "За будућност Црне Горе" у 11 часова, па са Демократама Алексе Бечића у 13 сати. Представници СНП-а и странака мањина састаће се са Спајићем у петак.

Павићевић каже да је потребно сачекати да се види шта ће бити разговор сутрашњег састанка Спајића са Кнежевићем и Мандићем, те да ће све бити много јасније након тога.

Напомиње да су се, што се тиче учешћа представника коалиције "За будућност Црне Горе" и СНП-а у новој влади, поједини актери у самој Црној Гори више ангажовали у покушају искључивања српских представника из те владе него актери споља.

"Слично је било и након 30. августа 2020. године, али се сви одлично сећамо како неславно је прошла влада Здравка Кривокапића. Спајић не сме да понавља грешке Здравка Кривокапића, већ треба да учи на Кривокапићевим грешкама", поручује наш саговорник.

На питање како оцењује принципе које је Покрет Европа сад представио, Павићевић каже да су то принципи који се све време понављају од парламентарних избора 30. августа 2020. када је Ђукановићев ДПС изгубио власт до данас.

"Уочи избора обе постђукановићевске владе у јавности су презентовани слични принципи попут ових које предлаже Спајић. У овим најновијим принципима ипак недостају неке тачке попут ороченог избора пет недостајућих именовања у судству до краја године. Тога, на пример, нема", увиђа Павићевић.

Додаје да је то знак да се дефинисању принципа приступило лежерно, без много удубљивања.

"Они више служе у овом моменту као сигнал да се покренуо процес дефинисања структуре и састава нове владе, а мање се тичу удубљивања кључних актера у то шта ти принципи заиста значе и шта доносе", закључује Павићевић.

image