Србија и Балкан

После велике олује у Београду: Кранови нису смели да падну

Реч је о пропустима који су могли да се догоде или приликом монтаже крана или његовог коришћења, пише београдска "Политика"
После велике олује у Београду: Кранови нису смели да падну© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Дан после велике олује у Београду, на градилишту на Новом Београду у улици Ђорђа Станојевића 37 и 39 где су се срушила два крана, нико од радника није био расположен за причу, а није било надлежних на градилишту који су желели да разговарају с новинарима, пише београдска "Политика".

На овом градилишту зида се стамбено-пословни комплекс "Ерпорт гарден", а извођач је предузеће "Градина" из Земуна, док је грађевинска дозвола издата у марту ове године. 

Упркос нестварном невремену које је сличне проблеме правило и у региону, кранови не би смели да се сруше, указује грађевински инжењер Милан Вуковић.

"Реч је о пропустима који су могли да се догоде или приликом монтаже крана или његовог коришћења. И то треба да утврде грађевинска инспекција и инспекција рада. Замислите шта би било да невреме праћено јаким ветром обори далеководе који су слична конструкција или силне антене које су монтиране на крововима широм престонице. То се једноставно не сме десити ако се поштују правила струке", рекао је овај грађевински инжењер. 

Он се, каже, не сећа да је у Београду било урушавања кранова. 

Један је ипак за длаку избегао судбину оних у Новом Београду, подсећа се у тексту. Крајем 2018. на градилишту у Таковској улици накривио се кран, због чије су демонтаже, која је трајала 20 сати, исељени станари суседне зграде, а тај део улице био блокиран за саобраћај. 

Секретаријат за инспекцијске послове и ЈКП "Београдски водовод и канализација" најавили су тада да ће поднети кривичне пријаве против надлежних на градилишту у центру града, а о исходу тог поступка јавност није обавештена. 

image