Србија и Балкан

Апокалиптичне сцене невремена у Словенији и Хрватској: Троје настрадалих и десетине повређених

Над Загребом су се у 16 сати надвили црни облаци, са свих страна стизале су драматичне сцене, а олуја је обарала кровове
Апокалиптичне сцене невремена у Словенији и Хрватској: Троје настрадалих и десетине повређених© TANJUG/ FOTO STA/ Deniel Novakovic

Током стравичне олује која је данас током поподнева погодила Словенију и Хрватску, на Бледу је страдала једна особа, а у Загребу две, потврђено је из полиције за "24ур". 

Наиме, према непотврђеним информацијама у Словенији је у питању млађа жена, која је погинула када је на њу пало дрво.

Тада је задобио повреде и један мушкарац. Како се наводи, реч је о тешким телесним повредама.

Суперћелијска олуја након Словеније захватила је и Хрватску, тачније Загреб, а снимци које људи објављују на друштвеним мрежама делују апокалиптично.

Због јаког невремена које је захватило Загреб у поподневним сатима дошло је до потешкоћа у комуникацији са хитним и комуналним службама због великог броја позива у кратком времену, готово 700 позива за 45 минута, саопштено је из Управе цивилне заштите хрватског МУП-а.

Због јаког невремена које је захватило Загреб, све линије градских хитних служби тренутно су заузете великим бројем позива, пријавио је и градоначелник Томислав Томашевић и апеловао на грађане да их зову само у случају опасности по живот и екстремне ванредне ситуације.

"Због невремена, све линије разних градских хитних служби, од ватрогасаца до хитних, тренутно су заузете огромним бројем позива. Молимо Загрепчане да се у овом тренутку јаве само у случају опасности по живот и екстремне ванредне ситуације, док се ситуација не стабилизује", написао је Томашевић на Твитеру.

Јако невреме праћено кишом и олујним ветром захватило је Загреб око 16 сати, а на западу града примећено је да лете лимени кровови и да руши дрвеће.

Један од мештана успео је да забележи и објави чак и тренутак када тешка грађевинска дизалица пада под налетима ветра.

Према репортерима "Јутарњег листа", у центру града је тотални хаос. Улице су под водом, семафори не раде, трамваји мирују, а људи сами покушавају да помере оборена стабла.

Током данашњег невремена које се ширило Словенијом, а које је наставило кроз Хрватску, причињена је велика материјална штета.

Град величине тениске лоптице забележен је на подручју Беле Крајине у Словенији и уништио готово све кровове у селу Приложје.

Невреме је погодило Републику Српску и Бањалуку где је Аеродром затворен за саобраћај, јер је у послеподневним часовима олуја оштетила кров пристанишне зграде предузећа Аеродроми Републике Српске, саопштено је из тог предузећа.

"Услед олује која је око 18 часова погодила подручје Аеродрома Бањалука пристанишна зграда је претрпела већа оштећења крова, те смо били принуђени Аеродром вечерас затворити за саобраћај и отказати лет Меминген-Бањалука-Меминген авио-компаније Рајанер'', наводи се у саопштењу, пренела је РТРС.

Надлежне службе Аеродрома Бањалука предузеле су могуће привремене мере за санирање објекта Аеродрома, те формирали комисију за утврђивање настале штете.
Олујно невреме праћено градом захватило је и Козарску Дубицу, регију Кнежполја и Костајницу. Комплетна општина Козарска Дубица остала је без електричне енергије.

Оштећено је више аутомобила. Невреме је оштетило и кров Средњошколског центра Костајница.

Олуја је погодила и Бијељину и Приједор, као и Добој.У Добоју је невреме било праћено ветром, кишом и градом. Тамни облаци стигли су из правца Загреба, који је нешто раније похаран такође олујним невременом које је чупало дрвеће и носило кровове са зграда и кућа.

Невреме стиже и у Србију

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење на временске непогоде у Србији и најавио развој суперћелијских облака, након што је стравична олуја из Словеније протутњила кроз Хрватску.

Како се наводи на сајту РХМЗ, око 19 сати очекује се да олуја стигне у Србију, где ће најпре погодити западне делове Војводине, Мачву, као и доње Подриње.

Јако грмљавинско невреме из Загребачке регије у Хрватској брзо се измешта ка Осјечкој регији. До границе са Србијом наилазак грмљавинског система очекује се око 19 х - најпре ће захватити западне делове Војводине, Мачву и доње Подриње, пише на сајту РХМЗ.

image