Србија и Балкан

Невреме опет стиже у Србију: РХМЗ упозорава - прво грмљавина, киша, олуја и град, па тропске врућине

Почетком следеће недеље нови продор веома топлог ваздуха са севера Африке условиће температуре око 40 степени
Невреме опет стиже у Србију: РХМЗ упозорава - прво грмљавина, киша, олуја и град, па тропске врућине© Танјуг/Владимир Шпорчић

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење за подручје Србије на временске непогоде, за петак и суботу, 21. и 22. јул.

Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата данас и сутра очекује јака грмљавинска активност.

Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз понегде крупан град (више од пет цм у пречнику, краткотрајно олујне ударе ветра (више од 24 м/с), и изоловано орканске ударе ветра (јаче од 28 м/с), додају из РХМЗ.

Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити, али је већа вероватноћа појаве у каснијим поподневним и вечерњим сатима у северним, западним и централним крајевима Србије.

Издато је и упозорење за подручје Србије на високе температуре, које је на снази до среде, 26. јула.

Данас и сутра (21. и 22. јула) у јужним, а делом и у централним крајевима Србије поново се очекују вредности од 35 до 38 степени Целзијуса.

Након краткотрајног освежења у недељу, 23. јула, почетком следеће седмице (од 24 до 26. јула) нови продор веома топлог ваздуха са севера Африке условиће температуре око 40 степени.

image