Србија и Балкан

Лајчак: Избори на северу КиМ нагазна мина

Специјални изасланик ЕУ је истакао је да му је непристрасност приоритет
Лајчак: Избори на северу КиМ нагазна мина© TANJUG/ DOPISNIK KiM/

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су избори у четири општине на северу Косова у априлу били "нагазна мина", због чега сада у односнима две стране фокус није на нормализацији, већ на решавању кризе, рекао је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, преноси "Косово онлајн".

"Ванредни избори у априлу у северним општинама били су једна од мина и ми смо, нажалост, нагазили на њу. Тренутно, наш фокус није на нормализацији, већ на управљању кризама", констатовао је Лајчак у интервјуу за бечки "Курир".

Говорећи о критикама да је пристрасан у дијалогу, Лајчак је истакао је да му је непристрасност приоритет.

"Односи између ЕУ и Србије су сложени, као и односи између ЕУ и 'Косова'. Непристрасан рад је мој приоритет", нагласио је Лајчак.

Он је навео и да пет земаља ЕУ које не признају независност тзв. Косова, помно прате епилог дијалога Приштине и Београда.

"Какав год да буде резултат, то ће утицати на њих. Али сви желе нормализацију односа 'Косова' и Србије и подржавају мартовски споразум", напомиње Лајчак.

Лајчак је рекао да је договор о постизању споразума у Бриселу 27. фебруара, а затим и у Охриду 18. марта, историјски тренутак, али да је, пут ка његовој имплементацији поткопан.

Он је додао да и Аљбин Курти и Александар Вучић разумеју колико је важан и истовремено тежак процес дијалога.

"И Курти и Вучић знају да ће све око чега се договоре пажљиво испратити грађани. Због овог притиска им је требало времена да развију радни однос. Сећам се да први сусрет 2021. није био лак. Тада су научили да слушају једни друге и да се с поштовањем не слажу, уместо да вређају. Сада се враћамо на управљање кризом", рекао је Лајчак.

image