Србија и Балкан

Српска деца из Словеније, Хрватске и БиХ честитала рођендан патријарху Порфирију (ВИДЕО)

Патријарх им је поручио да се радује што су дошли данас у Београд и нарочито, у Храм Светог Саве

Рођендан патријарху Српске православне цркве (СПЦ) Порфирију честитала је данас група српске деце, основаца из Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине током посете Храму Светог Саве у Београду.

Патријарх им је поручио да се радује што су дошли данас у Београд и нарочито, у Храм Светог Саве.

"Хвала свима на поклонима, нека вам Бог узврати хиљаду пута више. Сваки дар је симбол који у себи крије расположење и љубав оног који дарује. Отуда, уз захвалност на поклонима, за мене данас највећи дар је што сте ви данас овде, у Храму Светог Саве, и што сви знате да је Свети Сава родио сваког од нас", поручио је патријарх деци.

Додао је да су рођендани добри поводи да се срећемо, да се видимо, да се радујемо, али и да су најбољи могући тренутак да схватимо да нисмо само биолошки рођени, да смо бића која су рођена да се непрестано духовно рађају и обнављају.

"Тако да наш биолошки живот, наше биолошко постојање, има и свој смисао и своју лепоту и пуноћу само онда када смо и духовно живи и када се духовно рађамо, а духовно се рађамо, духовно смо живи када се крстимо у име Свете тројице, и онда, када читав наш живот, без обзира шта радимо, јесте молитва. То значи да није молитва само када дођемо у храм и када се молимо за наше ближње, маму, тату, брата, сестру, комшије, другове, другарице, себе", рекао је патријарх.

Додао је да молитва није само онда када кажемо: "Господе, помилуј", него то треба да буде почетак и крај свега што чинимо у животу.

"Молитва треба да буде и јесте да смо испуњени лепотом, радошћу, љубављу. Све то јесте молитва. Када све чинимо започињемо и завршавамо молитвом и када све чинимо у славу Божју. Ако нешто дарујемо онога кога волимо и то треба да буде у славу Божју, чак и онда када смо незадовољни, тужни и нерасположени, када се сетимо Бога и ако, без обзира на то како нам је, кажемо "Слава ти, Боже", онда и то постаје молитва. Тиме наш живот претварамо у духовну реалности", рекао је поглавар СПЦ деци.

Истакао је да се радује што су му деца из Словеније, Хрватске и БиХ дошла у госте.

"Радујем се што ми ви, у славу Божју, дошли у госте, и што сте, поред дарова које сте ми донели, обдарен сам, пре свега, вашим присуством и молим вас да се молите, како за мене, тако и за читав свет, да буде мира и љубави за сву нашу браћу православне Србе, а ми, ја и све владике овде, заувек ћемо вас имати у молитвама. Да сте благословени, добродошли", поручио је патријарх.

Деца из Дрвара поклонила су патријарху слику Храма Светог Саве из њиховог места, пошто само Дрвар и Београд имају храмове Светог Саве, затим је поглавару СПЦ поклоњен пакет са домаћим производима од дрењине из Дрвара, са поруком да буде здрав као дрен и да живи још много година.

image