Србија и Балкан

Непогоде из Хрватске и БиХ стигле у Србију, град нанео штету у више општина

Јако олујно невреме захватило је готово целу Србију, а РХМЗ је објавио да се очекују интензивни пљускови са грмљавином праћени олујним ветром
Непогоде из Хрватске и БиХ стигле у Србију, град нанео штету у више општина© Tanjug/ STA/ Deniel Novakovic

Грмљавинско невреме са подручја Славоније и Босне и Херцеговине захватило је током вечери Бачку, Срем, Западну Србију, део Београда.

Крупан град и олујни удари ветра већ су данас нанели велику штету у општинама широм Србије.

Ванредна ситуација на снази у Новом Саду, Сремској Митровици, Шиду, Руми, Иригу и Сечњу.

На подручју Шумадије, Поморавља и Браничевског округа било је интензивних пљускова са грмљавином и градом који се премештају ка истоку, тако да се интензивни пљускови са грмљавином и градом очекују на подручју источне Србије.

Грмљавинско невреме са подручја Славоније и Босне и Херцеговине већ је прошло Бачку, Срем и западну Србију.

Хидрометеоролошки завод Србије не очекује јаке олује током ноћи.

Апел ЕПС-а

Након што су две особе погинуле од струјног удара синоћ, Електродистрибуција Србије апеловала је на грађане да обрате пажњу на покварене и покидане проводнике надземне електроенергетске мреже који се, услед дејства јаког невремена, налазе на земљи, растињу или објектима, јер још увек могу да буду под напоном и опасни по живот.

Такође се апелује да, уколико грађани примете такве или друге сличне ситуације, одмах о томе обавесте локалну Електродистрибуцију, наведено је  у саопштењу Електродистрибуције Србије.

Како се додаје, имајући у виду најаву новог невремена, као и обим и степен оштећења надземне ектроенергетске мреже у појединим општинама, грађани се моле и за стрпљење јер су сви капацитети Електродистрибуције Србије ангажовани 24 сата дневно на отклањању кварова.

  • 22. јул 2023 • 21:51

    21:51

    Град је вечерас причинио штету и у општини Пожега

    Град је вечерас причинио штету и у општини Пожега. Највише је страдало село Роге, у којем су, према речима председника општине, страдали црепови практично на објектима у целом селу.

  • 21:32

    На београдском аеродрому снази забрана снабдевања горивом због грмљавине

    Због грмљавине услед најављених временских непогода, на београдском аеродрому је од 21 часа актуелна забрана снабдевања авиона горивом, у складу са одредбама Закона о ваздушном саобраћају и прописаној безбедносној процедури, саопштено је са аеродрома "Никола Тесла".

    "Напомињемо да ово не значи да је аеродром затворен за саобраћај", наводи се у саопштењу.

    Када временски услови дозволе, забрана снабдевања горивом ће бити стављена ван снаге, а летови ће наставити да саобраћају редовно, док авио-компаније праве приоритете за снабдевање горивом на својим летовима.

  • 19:58

    Невреме похарало Ариље

    Страховито невреме током поподневних сати погодило је територију општине Ариље, јак и крупан град начинио је огромну штету у селима Трешњевица, Ступчевићи, Миросаљци, Богојевићи, Северево и један део села Крушчица. Огромна материјлна штета начињена је у малињацима, по којима је овај крај препознатљив.

    - Ово је катастрофа шта нас је снашло у јеку бербе, крупне леденице су све уништиле. Малине, купине све је отишло. Скоро да нема гранчице коју није поломило, уништена је и сорта полка која тек треба да дође на род. Очај и туга, ето само то можемо да кажемо, рекли су за агенцију РИНА мештани села Трешњевица, преноси "Телеграф".

  • 19:37

    Грмљавински систем иде ка Банату и Вршцу

    У наставку вечери грмљавински систем премештаће се и преко јужних делова Баната, а на свом путу ка Румунији погодиће и шире подручје Вршца.

    Још један грмљавински систем формирао се пред крај дана изнад Таре и креће се према Ужицу, Пожеги и Чачку. Локални и пљускови са грмљавино очекују се понегде и у централним пределима Србије и у централном делу Великог Поморавља, преноси "Телеграф".

    На овом подручју очекују се веома обилни пљускови и јака грмљавина, локално и град.

  • 19:22

    Невреме направило хаос у Нишу

    Јако невреме захватило је овог поподнева Ниш са околином, а на снимцима објављеним на друштвеним мрежама, види се да и тамо пада јаки град и да су се улице забелеле, док су неке поплављене, преноси "Блиц".

  • 17:54

    Град пао и у Крушевцу и у Алексинцу

    Невреме на које је РХМЗ упозорио је већ стигло у Србију, а на удару су се нашли поред Чачка и Краљева нашли и Крушевац и Алексинац, где је пао град испраћен јаким ветром, преносе "Новости".

  • 17:42

    Град тукао код Краљева (ВИДЕО)

    Краљево је данас после подне погодило јако невреме, током којег је крупан град изазвао значајну материјалну штету.

    Град је падао око пет минута у континуитету.

    Прво је кренуо јак ветар, после киша, а онда и крупан град, какав се у Краљеву не памти последњих пар година.

    Велика је штета на усевима, посебно код оних који се баве производњом малине која је у јеку бербе, преноси Танјуг.

    Леденице које су падале са неба, забелеле су цео град, али и изазвале велику материјалну штету. 

    Од количине града који неуморно падао, дворишта су се забелела као да је падао снег.

    Град је оштетио кровове кућа и објеката у краљевачким селима, али и проблеме у саобраћају и ломио шоферке на аутомобилима.

    Крупан град нанео је велику штету пре свега пољопривредним усевима, а поново су највише страдали Опланићи, Грдица, Милочај, Обрва, али и део града где су највише уништени аутомобили.

  • 17:38

    Јако невреме погодило Чачак: Падао град величине јајета

    Јако олујно невреме праћено градом нешто после 16 часова погодило је територију града Чачка, овога пута на удару су била кабларска села, али и села у подножју планине Јелице - Јежевица, Виљуша, Вапа, Заблаће, Трнава.  Крупан град нанео је велику штету пре свега пољопривредним усевима.

    "Град величине кокошијег јајета падао је неких пет минута у континуитету, олуја је кренула одједном читав дан су метеоролози најављивали, али смо се надали да ће нас прескочити. Прво је кренуо јак ветар, после киша, а онда и крупан град који овако није падао сигурно последњих пар година. Велика је штета на усевима, посебно код оних који се баве производњом малине која је у јеку бербе", кажу мештани чачанског села Јежевица, преноси Танјуг.

    Ни овога пута јако невреме није заобишло ни кабларско село Рошце.

    "Поново нас је захватило јако невреме, падао је град величине трешње који је направио штету, највише на кукурузу. Овога пута нам није нестајала струја", каже Милица из кабларског села Рошци.

     

  • 17:06

    МУП издао хитно упозорење

    Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, на основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода на данашње временске непогоде, данас је поново апеловало на грађане да се током невремена придржавају мера, било да се налазе на отвореном или затвореном простору.

    "Ако се грађани налазе у затвореном простору за време олује, потребно је да обезбеде све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници", истиче се у саопштењу.

    Како се наводи, уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је да се склоне од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.

    Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на землју и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.

    Грађани, уколико се нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена полја, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, нити пливати.

    "Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и треба избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично. Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући землју рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе", пише у упозорењу, преноси Танјуг.

    Уколико се нађу у аутомобилу за време јаке олује, потребно је зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплавлјене путеве.

    "Посебно напомињемо да по завршетку олујног невремена грађани, уколико примете кварове на електроснабдевању као што су прекинути каблови и слично, одмах контактирају надлежне службе у цилју отклањања последица олујног невремена. Припадници Министарства унутрашњих послова и данас пружају сву потребну помоћ нашим грађанима у отклањању последица невремена и остаће на терену јер су током данашњег дана најавлјене нове падавине", истиче се у саопштењу.

     

image