Србија и Балкан

Кад торнадо закуца на врата: Разорне суперћелије уобичајене у Америци, откуд код нас?

Србија je била на удару сличних временских непогода и раније, попут невремена у Лазаревцу 2014. године, а било је и мањих торнада која су се јављала у Војводини
Кад торнадо закуца на врата: Разорне суперћелије уобичајене у Америци, откуд код нас?© TANJUG/ OMK MUP REPPUBLIKE SRBIJE/

Суперћелијска олуја синоћ је погодила град Београд, Србију и регион, а прети да се понови.

У питању је изузетно разорна и ретка појава са ветром орканске јачине од преко 110 километара на сат и ударима од преко 150 километара на сат, која је за собом оставила неколико озбиљно повређених грађана (у региону је било и жртава), на хиљаде оборених стабала, кровова и фасада, више стотина оштећених аутомобила, домаћинства без струје, а чак су и кранови и скеле падали као куле од карата. 

Према речима метео-стручњака, у спектру олуја са грмљавином, суперћелије су најређи тип олује и са собом доносе ветрове, изразито велики град, а понекад и слаба до разорна торнада.

Оно што суперћелију чини јединственом у поређењу са свим другим типовима олује је то што садржи дубок и упоран ротирајући узлазни ток који се зове мезоциклон. Суперћелије су најчешће у централном делу Сједињених Држава, али се могу појавити у другим деловима Америке, али и света. Ако је окружење повољно, олује са грмљавином суперћелија могу трајати неколико сати, наводе метеоролози.

Метеоролог Горан Михајловић каже да је суперћелијска олуја прешла путању од 1.000 километара, те да је имала и нешто интензивније и мање интензивне фазе.

Оно што узрокује настанак суперћелијске олује, како је објаснио, јесте судар топлог и хладног ваздуха, различит смер ветра по висини, довољно влаге, велика разлика у температури која генерише изузетну енергију и вртложна кретања која за последице имају олујни, а на моменте и оркански ветар, рекао је Михајловић.

Он је нагласио да је Србија била на удару сличних временских непогода и раније, попут невремена у Лазаревцу 2014. године, у месту Шопићи, када је силовит ветар преврнуо шлепер, повређено је 26 особа, пало је чак 10 далековода под високим напонома, па је већи део града остао без струје, оштећено више од 1.000 кућа, а било је и мањих торнада која су се јављала у Војводини.

Према изгледима времена за наредне дане, све до суботе увече ће бити услова за развој суперћелијске олује, за Србију, област од Алпа, преко западног Балкана све до Карпата.

"Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни, премештаће се са запада-северозапада ка истоку, уз појаву крупног града (5 цм у пречнику) и уз краткотрајно олујне (24 м/с), изоловано и орканске (28 м/с) ударе ветра у зони најинтензивнијих облака", упозорио је Републички хидромеоролошки завод.

Тачну локацију догађаја, премештања и јачине самих непогода, како кажу, ипак је тешко одредити унапред, па ће за конкретне локације издавати хитна упозорења на грмљавинске непогоде један до два часа унапред. 

У Србији су синоћ највећу штету претрпели Шабац, Сремска Митровица, Лозница, Владимирци, Коцељево и општина Богатић и Чачак. Страдала су пољопривредна добра у селима Мачве, на потезу код Нове Пазове, Бачког Поља, Деспотова и Куле. Ванредна ситуација проглашена је у Шиду, Руми и Сремској Митровици, а у Бијељини стање елементарне непогоде.

Када је српска престоница у питању, највише интервенција било је на општинама Савски венац и Нови Београд.

Према речима градоначелника Београда Александра Шапића, санација терена и штете трајаће наредних седам до десет дана.

"Београд је погодила једна од најјачих олуја до сада. Све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од синоћ су на терену, стотине радника и десетине возила, и реагују у циљу смањења негативних ефеката ове екстремне појаве. Синоћ је први приоритет био да се саобраћајнице учине проходним, као и да се отклони свака непосредна опасност по грађане", рекао је Шапић.

Грађанима је упућен апел да, из безбедносних разлога, самоиницијативно не уклањају грање и стабла са електричних водова, кровова и слично, као и да наредних дана избегавају паркове и гробља.

На ВМА помоћ је потражило око 40 људи са различитим повредама лица и прелома,  а према саопштењу МУП-а спасено је 20 oсоба у оквиру 201 инетрвенције.

Из ЈКП "Зеленило Београд" саопштили су да су интервенције у току на више локација и да ће наставити радове док год буде потребно.

"Радници 'Зеленила' сваког дана, током целе године, обилазе сва стабла на јавним зеленим површинама и примењују све мере неге, али да је сада, услед јаког ветра и кише која је падала, дошло до прелома грана и стабла и да овакве ситуације није могуће предвидети", наводи се у саопштењу Беоком сервиса.

МУП: Савети за грађане

Из Сектора за ванредне ситуације објавили су савете како се понашати у случају сличних непогода када се нађете на отвореном.

"Када се током олује нађете на отвореном, треба се склонити од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имати у виду да је сигурно растојање једнако висини структуре. Треба избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Покушајте да пронађете заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, седите на земљу", наводи се на сајту МУП-а.

Уколико сте у шуми, заштитите се испод грана ниског дрвећа - никада немојте стајати испод високог дрвећа на отвореном простору.

"Избегавајте границу између шуме и отвореног простора, боље је да уђете у шуму. 
Избегавајте отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не прелазите преко воде, не пливајте, немојте држати кишобран или друге металне проводне предмете у рукама (штапове за голф, штапове за пецање и слично). Избегавајте да будете у близини металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично, немојте стајати усправно, чучните или се макар сагните, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држите растојање од пет метара између себе", додају.

А за оне у аутомобилима, савет је да се прво треба зауставити возило поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил.

"Треба остати у возилу са упаљеним позиционим светлима док не прође олуја", кажу из Сектора за ванредне ситуације.

image