Србија и Балкан

Тропски дан у Србији: Најтоплије у Ћуприји - увече нагла промена времена, пљускови и грмљавина

РХМЗ издао упозорење за подручје читаве Србије, за крај дана на северу земље
Тропски дан у Србији: Најтоплије у Ћуприји - увече нагла промена времена, пљускови и грмљавина© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је синоћ упозорење за подручје Србије на високе температуре

И данас ће бити веома топло, посебно у централној и јужној Србији где ће бити још топлије у односу на јучерашњи дан - од 37 до 40 степени Целзијусових.

Највиша дневна температура данaс је у 15 часова измерена на подручју Димитровграда и износи 39 степени, а за степен мање температуре измерене су у Врању и Лесковцу.

Тренутно најнижа температура измерена је у Сремској Митровици и износи 24 степена Целзијуса.

Дневна температура ће сутра бити у паду, у већини места за 10 до 15 степени у односу на данашњи дан и кретаће се од 22 на северу до 32 степена на југоистоку, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

РХМЗ је дао и упозорење за подручје читаве Србије, за крај дана на северу земље.

Данас се крајем дана на северу, а у среду 26. јула и у осталим крајевима Србије, очекује нагла промена времена уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за 10 до 15 степени, наводи се на сајту РХМЗ-а.

Додају да се у зони грмљавинских развоја очекује и град, као и олујни ветар, а ветар може краткотрајно достизати и ударе орканске јачине веће од 28 m/s.

Невреме је већ погодило Словенију и део Хрватске.

Олуја је у западну Словенију стигла из правца Италије, праћена јаким ветром и градом. Милано и околину јутрос око четири сата захватило је невреме са јаком кишом, градом и ударима ветра од више од 100 километара на сат, што је друго невреме у року од нешто више од 12 сати.

На сајту "Yr.no" види се да ће на граду на Нишави бити најврелије, према субјективном осећају али и нумерички, у 14 сати са 39 степени.

Портал Аccuweather за данас је најавио црвени-метеоаларм на екстремне температуре, а за среду и наранџасти који упозорава на грмљавину, кишу и јак ветар олујне јачине.

Метео-аларм за најављене непогоде биће на снази у Бачки, Банату, Срему, Београду и Западној Србији.

Слободан Совиљ, начелник Центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења РХМЗ раније је рекао да ће црвени метеоаларм бити издат због ризика од избијања шумских пожара, до којих доводи висока температура и дефицит падавина.

"У ноћи између уторка и среде у Бачкој, Срему и Банату долази до нових неприлика, олујног ветра и града. На северу температура нагло пада чак за 15 степени", навео је Совиљ.

image