Србија и Балкан

Ђукић Дејановић након избора за министарку просвете: Вратити углед наставницима

Она је напоменула да ће наредна школска година почети са сећањем на трагедију у београдској основној школи "Владислав Рибникар"
Ђукић Дејановић након избора за министарку просвете: Вратити углед наставницима© M.K./ATAImages

Новoизабрана министарка просвете Славица Ђукић Дејановић по избору на функцију изјавила је да се просветним радницима мора вратити углед и статус, као и да се глас ученика такође "мора чути" - поготово ако је усмерено на борбу против вршњачког насиља.

"Када су у питању просветни радници, мора им се вратити углед и статус, а сигурност да их држава подржава мора бити на вишем нивоу", рекла је Ђукић Дејановић.

Она је напоменула да ће наредна школска година почети са сећањем на трагедију у београдској основној школи "Владислав Рибникар", али и уз обавезу да се тако нешто "никад не понови".

Ђукић Дејановић је новинарима у скупштини Србије рекла да ће се за остварење тог циља радити и са просветним радницима, родитељима и ученицима, као и да ће помоћ деци подразумевати најдиректнији контакт педагога и психолога школе са родитељима деце која су идентификована да им је свака врста помоћи потребнија него другима.

Истакла је да ће се образовање и васпитање деце "развијати кроз наставни и ненаставни програм", као и да ће се кроз институције система радити на стварању јединствених ставова родитеља и наставника.

Ђукић Дејановић је казала да је сузбијање насиља у школама један од основних задатака, као и да оно подразумева "пре свега превенцију насиља у школама".

Већи број психолога и полицајаца

Улога педагога и психолога мора, сматра, бити на потпуно другачијем нивоу.

"Психолога у школи, која има 1.500 ученика, да их имате двоје, троје, то је апсолутно недовољно", оценила је  министарка.

Њих ће бити више него што је било, нема дилеме, додаје Ђукић Дејановић, али истиче да су у том тимском раду и приступу борби против насиља подједнако важни и старији и млађи друг, комшија, родитељи.

Такође, додала је, полицајаца ће бити далеко више него што је било.

"Они немају класичан приступ локалних полицајаца на улици. Школски полицајци су сарадници психолога, педагога, родитеља, деце. Посебно потенцирам значај деце, јер представници вршњака, када су у тим тимовима, наравно они треба да се мењају, ако то дете на добар начин презентира проблеме свога друга, ми ћемо направити значајне кораке напред", рекла је Ђукић Дејановић за РТС.

"На превенцији наркоманије радити кроз едукацију"

Што се тиче предлога о увођењу КД врата и обавезних тестова на наркотике, Ђукић Дејановићева је рекла да су повремена тестирања и индивидуални приступ деци потребни, да су то методе које се иначе у свету примењују, али да од школе сигурно не треба направити ординације где ће се радити на превенцији наркоманије.

"На превенцији наркоманије треба да се ради у школи кроз едукативне програме. Ту ће бити можда битније да ученик заиста припреми одређена предавања и да родитељи и ученици знају како пратити дете. Откривање наркотика је завршна фаза проблема детета. Нама је циљ да дете просто не дође у контакт са наркотиком, односно да родитељ и његов друг, па и разредни старешина и наставник, примете значајно раније да се мења, да је нешто другачије", напомиње минстарка.

Има ли простора за ново повећање плата?

Када је реч о статусу наставника и најављеним повећањима плата у септембру и на крају године, министарка просвете каже да би било претенциозно да говори о томе да ли има простора за ново повећање.

Међутим, оцењује да су најављене повишице нешто што одговара финансијском потенцијалу који имамо.

image