Србија и Балкан

Просветари траже 30 одсто веће плате: У супротном - најавили штрајк за септембар

Тражимо да се исправи дугогодишња неправда према просветним радницима и изједначи цена рада за све делатности, наводе из Синдиката образовања Србије
Просветари траже 30 одсто веће плате: У супротном - најавили штрајк за септембарGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Синдикат образовања Србије послао је допис на више адреса којим најављује штрајк на почетку нове школске године

"Из тог разлога поново тражимо хитне преговоре у вези са нашим оправданим захтевима", наводи председница синдиката Валентина Илић.

У допису председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и Министарству просвете, наводи се да најављена повећања зарада од 5,5 одсто од септембарске плате (исплата у октобру) и 10 одсто у децембру, нису довољна да се просечна плата у просвети доведе на ниво просечне плате у Републици Србији. Наш захтев је био да се ребалансом буџета, плате у просвети повећају за 30 oдсто и закључи Протокол о динамици повећања", пише у саопштењу и додаје да треба регулисати и платне разреде којим би се изједначила цена рада у читавом просветном систему - од предшколског до високог образовања. 

"Тражимо да се исправи дугогодишња неправда према просветним радницима и изједначи цена рада за све делатности, тако што ће се основица у високом образовању и студентском стандарду изједначити са основицом у предшколском, основном и средњем образовању и ученичком стандарду", додаје се.

Наглашавају да је лош материјални положај запослених у просвети резултирао потпуном незаинтересованошћу младих за ове професије.

"То показује број студената који су уписали факултете који образују кадрове за просветна занимања (математика, физика, српски језик и друга). Не само што нам млади одлазе из земље, већ ускоро нећемо имати ни довољно квалификованих наставника у школама. Након трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", сведоци смо чињенице да школе нису безбедна места за рад и да се морају предузети мере како би се повратила сигурност и ђака и запослених. Осим што је формиран Савет за борбу против вршњачког насиља, није донета ниједна конкретна мера. Још од децембра прошле године се најављује повећање броја психолога и педагога у школама, али до данас ништа конкретно није учињено. Правилници о критеријумима и стандардима за финансирање установа које обављају делатности основног и средњег образовања и васпитања нису измењени у том смислу. Као и ранијих година, можемо очекивати њихово доношење у време годишњих одмора, без консултација са синдикатима", пише у допису.

С обзиром на то да месецима нико не реагује на њихове захтеве и мере, те да није одржан ни један састанак са репрезентативним синдикатима, "већ се наставило са праксом игнорисања социјалног дијалога доношењем одлуке о ранијем прекиду школске године која је пореметила целокупан образовни процес у школама", Синдикат образовања Србије је, како наводе, донео одлуку о штрајку и захтева хитне преговоре у вези са својим "оправданим захтевима".

Иначе, Закон о систему плата усвојен је 2016. године, али је одгођен до 2025. године. За сада цена рада (основица) у високом образовању износи 3.923,07 динара, за основне и средње школе је 4312.53 динара, а студентски стандард је 4.109,91 динар.

 

image