Србија и Балкан

Кувари зарађују као хирурзи, а опет их нема довољно: РТ Балкан упоређује плате код нас и на мору

За искусног кувара нудимо плату од 120.000 до 200.000 динара, као да је хирург, али узалуд, каже један београдски угоститељ
Кувари зарађују као хирурзи, а опет их нема довољно: РТ Балкан упоређује плате код нас и на моруGetty © Zowy Voeten / Stringer

Српско угоститељство је у дефанзиви и требаће му још минимум две године да се опорави, оцењује Бојан Митић из Удружења угоститеља "Константин" из Ниша поводом мањка угоститељских радника током летњих месеци.

Проблем настаје када наши радници похрле на обалу у суседну Хрватску, или Црну Гору, где као сезонски радници зарађују много више, а због обезбеђеног смештаја и хране, већина успева да се врати кући без начете плате и са великим сумама у "штеку".

Такође, евидентно је да читав регион има тешкоћа са дефицитарним занимањима у услужној делатности, као и са школовањем овог кадра.

У Хрватској без националних тензија

Драган Живковић из "Ферон агенције" за РТ Балкан каже да сарађује са хрватским послодавцима, власницима хотела и ресторана на обали, пре свега у Истри и Далмацији.

"Плате зависе од места на приморју у које се одлази, дужине трајања уговора и занимања. Конобари у просеку могу да зараде од 1.000-1.500 евра, као и бармени и собарице/спремачице, док кувари зарађују од 1.400 до 4.000 евра месечно у зависности од вештина у кухињи. Оно што је неопходно нагласити је да хрватске газде одлично третирају наше људе, да нико нема проблема или непредвиђених ситуација на националној основи", наводи он.

На основу огласа за посао у Црној Гори, види се да су им потребни сви профили радника, од достављача хране, роштиљ и пица мајстора, посластичара, хигијеничара, до спасилаца.

Угоститељи Црне Горе на виберу 

У луксузном летовалишту Луштица беј, конобар може да заради до 800 евра, шанкер 900, а хигијеничар 500 евра.  

Которски ресторани и кафеи за помоћне раднике нуде 600-650 евра плус бонусе, док шанкер/бариста може да заради између 650 и 800 евра. Продавци на продајном пулту могу да рачунају на плату од 700 евра. 

За позицију пица мајстора у Будви плаћа се месечна накнада од 1.500 евра, док се за искусног кувара нуди до 2.000 евра.

Већина црногорских послодавца уз плату обезбеђује бесплатан смештај, оброк и један слободан дан.

Нишки угоститељ Бојан Митић за РТ Балкан објашњава да имају хроничан проблем на почетку сваке сезоне.

"Тада велики број наших радника одлази на море да одради сезону. Њих је тешко вратити, а још теже задржати. И поред већих плата које им нудимо, они одлазе јер тамо могу да уштеде и да врате читаву зараду кући. Мада нису свесни да и код нас може толико да се заради када би радили по 10 до 12 сати као на мору", каже Митић.

Он сматра да ће се угоститељство у Србији опорављати све до 2025. године.

"Увећани су нам трошкови због инфлације и цена прехрамбених производа, што су наши основни инпути у пословању. Куповна моћ наших грађана је пала, па је логично да се прво одрекну кафане и провода и то се рефлектује опет на нас", додаје председник Удружења угоститеља "Константин".

Власник угоститељског објекта на Ади Циганлији тврди да има озбиљних проблема да пронађе радника, још теже доброг радника.

"Нама свршени средњошколци решавају ситуацију са дефицитарним позицијама, али су неискусни и млади, мисле да све знају и онда настаје проблем. Ми се држимо закона, све нудимо како треба, пријаве, топле оброке, слободне дане, осмочасовно радно време, плату од 120.000 до 200.000 динара за искусног кувара, као да је хирург, али узалуд", прича београдски угоститељ.

Плате у Србији:  

Конобар - 45.000-75.000 

Шанкер - 60.000-75.000 динара

Перач судова - 45.000-75.000

Салата мајстор - 55.000

Бариста - 80.000

Помоћни кувар - 65.000-120.000

Кувар - 75.000-150.000

Суши мајстор - 140.000

Собарице - 50.000-65.000

Хигијеничар - 50.000-60.000

Посластичар - 75.000-90.000

image