Србија и Балкан

Абазовић: Дочекаћу новог премијера са тортом

Ја, верујте, мислим да ћу осетити велико олакшање, поручује црногорски премијер у техничком мандату одговарајући на питање како ће прихватити одлазак са функције
Абазовић: Дочекаћу новог премијера са тортом© R.R./ATAImages

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је да му не пада тешко то што ускоро више неће бити премијер и истиче да ће наследника дочекати са тортом.

"Не, апсолутно. Ја, верујте, мислим да ћу осетити велико олакшање, с тим што су кренули да праве Владу брзо, брзо, брзо и мислили смо да ће то да буде до августа. Верујте, толико има обавеза да ће Влада морати да ради цели август и ако се деси та промена дочекаћемо новог премијера са тортом, како доликује и културно предати дужност", казао је Абазовић у изјави за подгоричку "Адриа ТВ".

Подсетимо, када је Абазовић преузимао дужност премијера, његов претходник Здравко Кривокапић одбио је да му лучно преда дужност. Кривокапић му је уместо личног сусрета оставио поруку: "Проћи ће". 

"Обзиром да имамо кршење уставних и пословничких процедура, не желим да симулирањем редовности, пружам легитимитет очигледном кршењу демократски и правних постулата. У кабинету сам оставио јасну поруку о пролазности: Проћи ће", написао је Кривокапић.

У Подгорици је јуче конституисан нови сазив Скупштине Црне Горе. Председник Црне Горе Јаков Милатовић најавио је да ће консултације о избору мандатара са свим партијама започети у понедељак на Цетињу.

Како су пренели подгорички медији, први на консултацијама код Милатовића на Цетињу биће лидер ПЕС Милојко Спајић, а потом и лидер коалиције Заједно, окупљене око Демократске партије социјалиста, Данијел Живковић.

Милатовић има рок од 30 дана да одредити мандатара, а онај ко га добије, а извесно је да ће то бити лидер ПЕС Милојко Спајић, имаће рок од 90 дана да предложи нову Владу Црне Горе.

image