Србија и Балкан

"Чувај се снајпера, Дритане": РТ Балкан анализира нападе и политичка убиства у Црној Гори

Службе раде нову процену безбедности Абазовића, након чега ће бити одлучено да ли је потребно да буде боље обезбеђен. Имајући у виду колико је нерасветљених убистава и напада у Црној Гори, свака претња је забрињавајућа
"Чувај се снајпера, Дритане": РТ Балкан анализира нападе и политичка убиства у Црној Гори© R.R./ATAImages

"Чувај се снајпера Дритане", тако гласи претња коју је премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић добио након што је у понедељак ухапшен бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић.

Ова порука стигла је на друштвеној мрежи ТикТок и полиција ради на проналажењу онога ко је језиву претњу упутио Абазовићу.

Црногорске службе раде нову процену безбедности Абазовића, након чега ће бити одлучено да ли је потребно да буде боље обезбеђен.

Откад је постао премијер, Абазовић је више пута говорио да му је безбедност угрожена. Ситуација је кулминирала прошле године на седници Скупштине на којој је расправљано о смени Абазовићеве владе.

Тада је оптужио врх бивше власти за шверц цигарета, продају дроге, извоз криминала широм Европе и још много штошта. Јавно је прозвао, име по име, свакога ко стоји иза нелегалних послова. Због те прозивке власник грађевинске компаније "Бемакс" Ранко Убовић, један од прозваних, поднео је тужбу против Абазовића и тај спор се још води.

"Све је кренуло због заплене цигарета у луци Бар, тада почиње кампања против мене", рекао је тада Абазовић.

Ипак, удар Ђукановића и његових присталица на Абазовића кренуо је раније. Зато морамо да се подсетимо времена када је Ђукановић био господар живота и смрти, или како се у Црној Гори говорило: "два и два није четири, него како Мило каже".

"Битангo" и 21 милион евра

Још 2013. године на седници Скупштине Црне Горе тадашњи премијер Мило Ђукановић у недостатку аргумената у расправи, младог посланика Дритана Абазовића назвао је битангом и будалом. Апсурдно звучи то што је Ђукановић том приликом посланике опозиције оптужио да су "представници мафије који су основали странку да одбране свој криминал".

Да су политички противници показало се и приликом формирања владе Здравка Кривокапића. Дотадашња опозиција имала је 41 посланички мандат, само један посланик је претегнуо на страну да Ђукановићева странка остане без власти. Абазовић је потврдио да му је нуђен 21 милион евра да не уђе у коалицију, те да влада не буде формирана, али је остало недоречено ко му је понудио мито.

Постоји више разлога због којих је Абазовић мета претњи, јер је више судија, тужилаца и осталих функционера блиских бившем режиму у последњих годину дана ухапшено.

Ипак, занимљиво да је Абазовић последњих дана у јавност изнео да је од америчких служби и ФБИ тражио да помогну Подгорици да напокон реши случај убиства главног уредника новина "Дан" Душка Јовановића.

Јовановић је због писања о шверцу цигарета и спрези власти са криминалом најпре добијао претње, а онда је убијен је кад се враћао са посла, недалеко од редакције. Убице су побегле аутомобилом који су потом спалили, а случај никада није решен.

Са много адреса у Црној Гори стигле су осуђујуће поруке након Абазовићеве најаве о његовој решености да случај буде довршен, а вероватно има разлога да буду забринути.

Спречен атентат на високог полицијског службеника

Претходних дана спречен је атентат на високог полицијског службеника, рекао је министар полиције Филип Аџић. Како преносе црногорски медији, у питању је шеф Специјалног полицијског одељења Предраг Шуковић.

Шуковић је раније већ био мета напада. На њега је пуцано 2016. године, усред дана у строгом центру Подгорице рањен је више пута у ноге. Шуковић је јавно говорио о умешаности тадашњег потпредседника Владе Душка Марковића и бившег директора црногорске полиције Веселина Вељовића у шверц цигарета.

На исти начин, пуцањем у ноге, рањена је 2018. и новинарка Оливера Лакић која је писала о шверцу цигарета. Она је нападнута испред своје зграде, а налогодавац никада није откривен. Лакић је још од 2011. била на мети напада и претњи јер је писала о томе како се кријумчаре лажни брендови цигарета.

Како пролазе они који раде свој посао показао је и пример инспектора Славољуба Шћекића који је убијен 2005. на кућном прагу. На њега су испаљена 23 метка у тренутку када је радио на случају напада на хотел "Сплендид", а како тврди његова породица, убијен је јер је открио спрегу врха власти и мафије.

Шћекић је био начелник криминалистичке полиције која је водила истрагу убиства Јовановића.

"Мој брат је открио и 'прљаве полицајце', који су на платном списку мафије. Започео је 'чишћење' полиције од мафије и организованог криминала" испричала је Шћекићева сестра Славица.

Колико је опасно у Црној Гори претити снајпером јасно је ако се присетимо случаја напада на бизнисмена Миодрага Давидовића Даку. Он је рањен из снајпера у београдском хотелу "Краун плаза" 2019. године док је био у друштву владике Јоаникија. Осим бављења бизнисом, Давидовић је био заинтересован и за политику, што би такође могао да буде мотив за напад на њега.

Саша Пејановић - човек који је приврженост српству платио животом

Можда најтужнија прича о репресији и полицијском терору је прича о Саши Пејановићу. Овај репрезентативац СФРЈ и СЦГ у боксу моћницима из власти засметао је јер није хтео да се помири са одлуком Подгорице о тзв. Косову.

Тадашња власт, без одлуке Скупштине или референдума, одлучила је да призна независност тзв. Косова што је наишло на велики отпор народа.

На протестима против тог потеза Ђукановићевог режима био је и Пејановић. 

Иако је и сам до 2006. године био припадник полиције, након протеста страховао је да ће га они којима је посао био да угасе сваки могући отпор режиму ухапсити.

Решио је да се сам преда, али уз присуство новинара, који су забележили како улази у зграду полиције здрав, прав и без повреда.

Пејановић је 26 сати провео у озлоглашеној "Бетоњерци" где је пребијан палицама и шутиран чак и кад је пао у несвест. Покушао је након тога да медијима каже шта је преживео и да покаже повреде које је задобио, али то нико није објавио.

Да би забележио шта је доживео Пејановић је снимио видео у којем говори какву тортуру је преживео. Како је и сам рекао у снимку, верује да га је Бог сачувао да не умре у "Бетоњерци" како би могао да исприча своју голготу.

Тужио је полицајце за тортуру, али су одлуком Вишег суда сви ослобођени.

Пејановић је убијен 2011. у башти кафића у Подгорици, када му је припадник Специјалне јединице Зоран Булатовић усред дана пуцао у груди. Пејановићева сестра Тања тврдила је да је Булатовић након убиства одмах позвао Веселина Вељовића. Доказао је да је пиштољ марке "глок 17" којим је Пејановић убијен био службени, а да га је Булатовић задужио још 2004. године по одобрењу Вељовића.

У страху за свој живот и живот својих породица многи нису говорили шта су преживели. За оне који су били спремни да се боре, држава је проналазила начине да саботира истраге, а одговорне не казни.

Тако је новинар Туфик Софтић 2007, након серије текстова о криминалним групама на северу Црне Горе, нападнут испред своје куће у Беранама. Они који је означио као нападаче саслушани су тек након 7 година. Софтић је на крају тужио Црну Гору и након десет година - 2017. добио спор.

Преписке из Скај апликације из дана у дан откривају умешане у криминал

Случајеви полицијске тортура и организованих напада у јавност су до сада доспевали захваљујући храбрим појединцима који су били спремни да о томе сведоче. Ситуација се променила захваљујући томе што су многи припадници криминалних кланова широм света, па и у Црној Гори, користили мобилну апликацију Скај, уверени да су њихове поруке тако заштићене.

Како је апликација откључана, преписке које обилују именима високих функционера, којима се потврђује њихова спрега са криминалом, али и фотографије полицијске тортуре достављене су полицији. Да би били спроведени као докази потребна је и политичка воља.

Најбољи пример је то што је Еуропол доказе Црној Гори доставио још почетком 2020. али званичници из Подгорице нису били спремни да их употребе за хапшења.

Када је власт измењена, као и чланови Специјалног државног тужилаштва, почела су хапшења. Међу њима је и припадник Агенције за националну безбедност Петар Лазовић, син некадашњег високог функционера Зорана Лазовића. Фотографију Лазовића и Звицера која је пронађена на Скају некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић покушао је да оправда речима да је Лазовић био оперативац на специјалном тајном задатку, те да је зато био код Звицера на породичном слављу.

Нови докази и преписке који су објављени последњих дана показали су да то није тачно. Објављене су и бројне фотографије тортуре из полицијских просторија, уз које се Лазовић хвали како стоји иза њих. Осим фотографија, Лазовић је написао и да Мило Ђукановић месечно добија на руке 300.000 евра. 

Да би све из преписки било процесуирано потребно је да иза тога стане главни специјални државни тужилац Владимир Нововић у кога су загледани сви жељни правде у Црној Гори. У ретком појављивању у јавности Нововић је рекао да је предан свом послу, али да је и њему безбедност угрожена.

"Желим да се сва деца играју слободно у парковима, али морам да вам кажем да се моја деца тренутно играју у соби", рекао је Нововић указујући на то да обавља посао који би ретко ко у Црној Гори прихватио.

image