Србија и Балкан

Светска економија на коленима, нарко-индустрија цвета: Балкански картел најјачи

Килограм кокаина у Црној Гори кошта око 40.000, а у земљама западне Европе између 75.000 и 85.000 хиљада евра
Светска економија на коленима, нарко-индустрија цвета: Балкански картел најјачиwww.globallookpress.com © West Coast Surfer

Корона вирус, сукоб у Украјини, инфлација и други догађаји уздрмали су светску економију али како изгледа нису имали већих последица по нарко-индустрију, јер је производња и дистрибуција кокаина у расту, а Балкански картел је и даље моћан.

"Килограм кокаина у Црној Гори кошта око 40.000, а у земљама западне Европе између 75.000 и 85.000 хиљада евра", каже криминолог и професор Велимир Ракочевић, за подгорички "Дан".

Према његовим речима, од када цене глобално расту то се закономерно одражава и на произвођаче и дистрибутере кокаина јер поскупљује сировина за производњи дроге као и цене услуга транспорта.

"Ако пођемо од процена да је тренутно цена килограм кокаина у западној Европи између 75.000 и 85.000 евра у ту цену улази 3-5 одсто од укупне цене коју добијају произвођачи у Јужној Америци, затим, они који врше транспорт дроге до крајњег одредишта а који узимају око 30 одсто, док остатак припада организаторима и локалним продавцима дроге. Килограм кокаина у нашој држави кошта око 40.000 евра а према проценама број конзумената се креће од две до четири хиљаде”, прецизирао је Ракочевић.

Он тврди да је потражња за кокаином, од стране зависника, и даље висока а да о томе говори и повећана производња ове дроге.

"По принципу спојених судова уколико порасте потражња за кокаином крајњих конзумената односно наркомана доћи ће до повећане производње ове дроге а тржиште диктира цену која у основи зависи од броја оних који не могу без ње. Због тога је ово велико зло тешко у потпуности сузбити. То би једино било могуће уколико би се значајно смањио број зависника од дроге" наводи Ракочевић.

Он наводи да је иако ослабљен, балкански картел и даље врло моћан о чему говоре бројне заплене дрога коју су кријумчарили припадници овог картела.

"Међутим, они као и други картели зависе од главних актера на нарко тржишту, као што су Колумбијски, Мексички и остали. Чак и дилери на ситно у појединим светским метрополама зависе од снаге главних организатора ових противзаконитих активности", додаје он.

Ракочевић наглашава да је  шверцерска рута на Балкану и даље добро позната - предњаче Лука Бар и Лука Драч.

"Кокаин се прекоморским путем кријумчари најчешће у луке Драч и Бар а након тога се у мањим пошиљкама друмским превозним средствима дтранспортује на тржиште Европске Уније, док један мањи проценат остаје у региону, рекао је Ракочевић.

image