Србија и Балкан

Пут у пакао поплочан је најбољим намерама: Албански одборници у Митровици желе само добро

Одлуке које је недавно донела Скупштина општине Северна Митровица су по природи ствари легалне, али не и легитимне, рекао је Игор Марковић из НВО "Актив"
Пут у пакао поплочан је најбољим намерама: Албански одборници у Митровици желе само добро© TANJUG/ DOPISNIK KIM/

Прве одлуке које је донео парламент у Северној Митровици, након доласка Ердена Атића на место првог човека општине, биле су оне о скидању српских и постављању косовских застава, промењени су општински лого и печат, а поднет је и захтев за отварање главног моста на Ибру.

Одборници су одлучили да ће се на општинском земљишту градити објекат косовске Дирекције за ванредне ситуације док је на предлог градоначелника Атића заустављена градња већине објеката које финансира Република Србија.

Осим станова за социјално угрожене, заустављена је и изградња једне школе и нове зграде универзитета из Приштине, измештеног у Косовску Митровицу а општинска власт која је донела ове одлуке постављена је након избора на које је изашло 3,7 одсто бирача, пише "Јуроњуз".

"Одлуке које је недавно донела Скупштина општине Северна Митровица су по природи ствари легалне, али не и легитимне. Оне нису легитимне пре свега зато што су донете с циљем да садашњу администрацију која је, можемо претпоставити привременог карактера, сукоби са грађанима", рекао је Игор Марковић из НВО "Актив", за "Јуроњуз Србија".

Душан Милуновић, одборник у СО Северна Митровица, сматра да су "неке од тих одлука врло опасне по локално становништво и народ их погрешно можда и тумачи".

"Оне нису толико опасне како народ мисли, али су опасне у овом моменту када се дешавају тензије између Срба и Албанаца и баш тада се бира термин да се неке теме потенцирају", каже Милуновић.

Међу таквим корацима су и они о скидању српских и постављању косовских застава, промени логоа и печата, и подношењу захтева за отварање главног моста на Ибру.

"Одлука о отварању моста је по мени врло опасна. Није опасна по становништво, већ само додатно диже тензије. Одлука, на пример сада коју доноси извршна власт, а тиче се постављања застава, табле на којој је први натпис на албанском језику, све су то ствари које мени понекад личе и на провокацију", каже Милуновић.

Скендер Садику, такође одборник у СО Северна Митровица, каже да су они  "имали добру вољу, да желе да се отвара град".

"Прича се о овом Отвореном Балкану, па да ћемо у јануару да се отварамо за читаву Европу, а немамо могућности да идемо. Плус сам са колегама из српске заједнице разговарао. Они су рекли, па доћи ће из југа да нам праве проблеме. Па и ми можемо да им правимо проблеме са севера на југу", каже Садику.

Одборници су одлучили и да се општински објекти укључе у косовски електоенергетски систем, а тзв. косовска влада је подржала и њихов захтев за учлањење Северне Митровице у Асоцијацију косовских општина.

"Учлањење у Асоцијацију косовских општина показује јасну поруку грађанима Северне Митровице да они не желе да учествују у процесу формирања Заједнице српских општина", истиче Марковић из НВО "Актив".

Садику наводи да се "тај део опет исполитизирао", и да се "опет прави велика прича".

image