Србија и Балкан

Северна Митровица, дан после: Шта очекивати од градоначелника са неколико стотина гласова?

Ако је у четири општине, од 45.000 Срба који имају право гласа, гласало 13, каква је то власт, али ако из Европе кажу да је то демократија, да је то најдемократскија земља у Европи, кажу јутрос Срби на северу КиМ
Северна Митровица, дан после: Шта очекивати од градоначелника са неколико стотина гласова?© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Само на први поглед, јутрос је у Северној Митровици исто као јуче. У ствари, ништа није исто. Општина у којој је више од 90 посто Срба, за неколико недеља имаће градоначелника Албанца, и то кандидата који ће водити град са двадесетак хиљада људи, уз помоћ укупно 519 гласова својих сународника, колико је добио на јучерашњим изборима које су Срби бојкотовали. И он је са тих 519 гласова победио.

Ерден Атић, синоћ је у Бошњачкој махали, проглашавајући победу, рекао да једва чека сусрет са грађанима "дивног града". С друге стране, отворено питање је како ће већински део Северне Митровице дочекати Атића, градоначелника из Самоопредељења Аљбина Куртија. Џаба што је  синоћ, већ у другој реченици, "за наредне две и по године" колико ће му трајати мандат, најавио "велике инвестиције".

Питање свих питања од јутрос, макар што се тиче градоначелника Северне Митровице, је како ће протећи "преузимање" власти, долазак Атића у нову канцеларију, на нову дужност, и како ће протећи први дани "владавине". Истина, албанска мањина у Северној Митровици већ је преузела Скупштину општине. Седница на којој је 16 одборника Албанаца преузело мандате колега Срба, који су напустили косовске институције почетком новембра прошле године, одржана је средином децембра, у време када су широм Косова биле барикаде, и тада је све прошло без икаквих проблема. Наравно, уз јаке полицијске снаге које су обезбеђивале зграду СО Северна Митровица у Бошњачкој махали.

У још једној општини на северу Косова и Метохије, у Зубином Потоку, албански одборници преузели су мандате Срба крајем прошле године, сада Албанци имају апсолутну већину у скупштини те општине, али је седница на којој је установљена нова већина одржана, не у сали Скупштине општине Зубине Поток у самом граду, него у албанском селу Чабра.

Јутрос у Северној Митровици на питање шта би могло да се догађа наредних недеља, очекују ли нову кризу, после избора које су бојкотовали, грађани углавном слежу раменима. Кажу да је потпуно ван памети да човек са 519 гласова, са тек неколико српских гласова, управља градом, и да то неће бити њихов градоначелник, да од Атића не очекују апсолутно ништа.

"Ако је у четири општине, од скоро 45.000 Срба који имају право гласа, гласало њих 13, каква је то власт, каква демократија, али, ако из Европе кажу да је то демократија, да је то најдемократскија земља у Европи, онда у реду, онда тако треба", саркастично јутрос кажу неки од наших саговорника на шеталишту у Северној Митровици.

Потпредседник Српске листе Милан Радоичић синоћ је издао сапштење у коме је навео да српски народ неће дозволити да им општине воде они који су освојили један или два одсто гласова. Радоичић је у своје и у име Српске листе захвалио српском народу из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на "показаном патриотизму, достојанству, части и јединству", поручујући онима који "мисле да са једним или два одсто гласова могу да воде општине на северу, да им српски народ то никада неће дозволити".

"Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао", саопштио је синоћ Радоичић.

Осим питања шта Србе на северу Косова и Метохије очекује наредних дана и недеља, нова криза, затезање односа са Приштином, отворено је и питање да ли људи на северу имају неке механизме којима би могли да се супротставе одлукама албанских градоначелника који ће њиховим општинама владати са 500, 300, или само са 100 освојених гласова, као у Лепосавићу, на пример.

"Уколико нови градоначелник Северне Митровице Ерден Атић буде радио противно интересима већине, Срби по закону имају могућност да са 20 одсто прикупљених гласова организују референдум на коме могу да га "оборе", изјавио је за Н1 Александар Арсенијевић из иницијативе Српски опстанак, преноси јутрос "Косово онлајн".

Уз податак да је у Северној Митровици на изборе изашла тек четвртина Албанаца уписаних у бирачки списак, Арсенијевић је навео да су " схватили да изборни процес није демократски".

А шта ће бити са контејнерима?

Још једна сцена забринула је јутрос грађане Северне Митровице и севера Косова и Метохије. Контејнери у којима су јуче одржани избори, од Јариња преко Бањске, Грабовца, насеља Три солитера и код аутобуске станице у Митровици, нису јутрос уклоњени, поред њих су и јутрос освануле патроле косовске полиције, а бојазан грађана је да се претворе у импровизоване пунктове специјалне полиције.

Арсенијевић наводи да су грађани на овом подручју и раније имали наводе из Владе Косова да су пунктови на Бистричком мосту, на Јарињу или на Брњаку привремени, али да стоје на тим локацијама и данас.

"Атић је одрођен од већине становништва. Ако његово деловање буде уперено против већинског становништва и воље грађана у даљим политичким акцијама, позваћемо се на Закон о локалној самоуправи Косова, по којем се са прикупљеним гласовима 20 одсто становништва може расписати референдум на коме можемо да оборимо градоначелника", објаснио је Арсенијевић додајући да исти закон даје могућност да се свака одлука скупштине обори потписима 10 одсто грађана.

Медији на Косову постављају данас и питање где ће нови градоначелници уопште радити. Наводи се да осим општине Северна Митровица, у којој су косовска и српска локална администрација одвојене у посебним зградама, у преостале три општине косовска и српска администрација су делиле исте зграде све до почетка новембра прошле године, када су се Срби повукли из локалних косовских институција и када је у зградама остала само администрација у српском систему.

Верољуб Петронић, истраживач у области безбедности из Северне Митровице у изјави за РТ Балкан каже да очекује да ће "косовска полиција у наредном периоду појачати контроле и провере возила, као и претресе, деловање на пунктовима на северу Косова и Метохије".

"То за последицу може довести до револта грађана. Вероватно ће те акције полиције бити у сарадњи са новим градоначелницима из албанске заједнице. Са друге стране, чињеница да је на изборе на северу изашла само четвртина Албанаца говори да и они изборе сматрају неозбиљним и нелегитимним. Важно је да одлуке градоначелника, скупштина, расписивањем референдума и са 10 или 20 одсто гласова становништва могу бити оборене. На сваку одлуку која Србима не буде одговарала биће петиција, реакције и они ће на то морати да реагују", каже Петронић.

За јучерашње изборе, цитирајући једну албанску пословицу, наш саговорник каже да су приштинске власти из страха да се нешто деси обезбедиле велики број припадника полиције на северу КиМ. У Приштини су, додаје он, очекивали да би дан - два пре избора нешто могло да се деси, па су повећаним присуством полиције наводно хтели да обезбеде сигурност, а у ствари да би спречили било какав евентуални револт, грађанску непослушност.

"У наредним данима и недељама и те како може доћи до погоршања безбедносне ситуације, јер је ово преломни тренутак од 1999. године када се може десити, не само бојкот институција, као до сада, него да Срби траже да Албанци изађу из зграда општина, канцеларија, свесни да су на нелигитиман начин дошли на та места. Јер да су били прави избори они никад не би успели да освоје те мандате", закључује Петронић.

 

image