Србија и Балкан

Хрватско искуство за Украјину: Од Домовинског рата до договора о житу

Договорили смо се, да хрватске луке на Дунаву и Јадранском мору могу бити искоришћене за транспорт украјинског жита, казао је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба
Хрватско искуство за Украјину: Од Домовинског рата до договора о житуwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

За извоз украјинског жита користиће се хрватске луке, детаљи се још усаглашавају, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба након разговора са хрватским министром спољних и европских послова Горданом Грлићем Радманом, који је допутовао у Кијев.

"Договорили смо се, да хрватске луке на Дунаву и Јадранском мору могу бити искоришћене за транспорт украјинског жита", казао је Кулеба, преноси Министарство спољних послова Украјине.

Према Кулебиним речима, он је са својим хрватским колегом разговарао и о даљој одбрани Украјине и напоменуо да "постоје конкретни споразуми који ће ускоро бити спроведени".

"Сада ћемо радити на томе да се направе најефикасније рута ка овим лукама и максимално искористи ова могућност. Оружје је данас била главна тема преговора, као, традиционално, са другим партнерима. Из очигледних разлога, нећу износити детаље", истакао је Кулеба.

Како је додала прес-служба украјинског МСП-а, "преговори и конференција за новинаре у Кијеву одржани су у хибридном формату".

Дмитриј Кулеба је учествовао у онлајн режиму у самоизолацији након позитивног теста на ковид 19, објаснило је Министарство спољних послова.

Наиме, министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман допутовао је данас у радну посету Кијеву, искористивши прилику да још једном потврди подршку Хрватске независности, суверенитету и територијалној интегритету Украјине.

У разговору са својим колегом, Радман је казао да је Хрватска свесна важности разминирања као предуслова за обнову и опоравак Украјине, али и као залог останку Украјине житницом чији производи хране свет, укључујући и најрањивије државе.

Због јединственог хрватског искуства у току Домовинског рата и мирне реинтеграције источне Славоније, хрватски министар је, такође, истакао важност дељења искустава с Украјином. Нагласио је притом како је Хрватска прошла дуг пут од осамостаљења и војне агресије до потпуне европске и евроатланске интеграције, те је спремна да преноси искуства и настави да пружа све облике помоћи.

"Верујемо да ће и хрватска помоћ пројекту Светског програма за храну у разминирању пољопривредних подручја допринети том циљу. У контексту могуће светске кризе хране, Хрватска је на располагање ставила своје луке за извоз украјинског жита те ће то чинити и даље", нагласио је министар.

image