Србија и Балкан

Хрватски ратари: Нисмо против украјинске пшенице, али нема нам одрживости

Предложићемо одређене интервентне мере за сектор ратарства у целини, које би се онда примењивале једнако, не само на Хрватску, већ и на ЕУ, и тражићемо подршку за такве предлоге, најављује хрватска министарка
Хрватски ратари: Нисмо против украјинске пшенице, али нема нам одрживостиwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Пољска и Мађарска забраниле су увоз јефтине пшенице из Украјине због заштите домаћег тржишта, а председници различитих пољопривредних удружења оцењују да рекордно ниска цена жита доводи хрватски ратарски сектор у неповољну ситуацију.

Прво се за наредну жетву забринуо председник Хрватске пољопривредне коморе (ХПК) Младен Јакоповић, а председник Одбора за ратарство ХПК Петар Прањић каже да је ситуација алармантна, те да ратари с постојећим ценама пшенице не виде одрживост.

"Нисмо против украјинске пшенице ни украјинских пољопривредника, али тражимо да Европска комисија надокнади повећане трошкове које нам је наметнула", рекао је подпредседник ХПК Мато Брлошић.

Додао је да би највише могли профитирати потрошачи јер ако падне цена пшенице требало би да падне и цена брашна и хлеба.

Министарка Марија Вучковић најавила је да ће идуће седмице на Већу министара пољопривреде и рибарства настојати детаљно да образложе ситуацију и укажу на могуће последице због трајнијих поремећаја на тржишту, као и поремећаја у прехрамбеној сигурности, и то не само грађана Хрватске већ и ЕУ-а.

"Припремићемо једну интервенцију и одређене предлоге који се односе на промену регулативе која уређује тржиште и његову организацију, предложићемо одређене интервентне мере за сектор ратарства у целини, које би се онда примењивале једнако, не само на Хрватску, већ и на ЕУ, и тражићемо подршку за такве предлоге", рекла је министарка Вучковић, пренео је загребачки "Јутарњи лист".

image