Србија и Балкан

ЕУ позива на хитно расписивање ванредних избора на северу КиМ

Ванредни избори морају бити расписани што је пре могуће у све четири општине и уз пуно и безусловно учешће косовских Срба, поручују из Уније
ЕУ позива на хитно расписивање ванредних избора на северу КиМ© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Европска унија позвала је да се хитно распишу превремени избори на северу Косова не би ли се на тај начин окончала актуелна криза, пренео је "Дукађини".

Портал се позвао на речи званичника ЕУ да је Унија и даље забринута због тензија на северу Косова, те да позива обе стране на хитну деескалацију.

"Да би се окончала садашња криза, ванредни избори морају бити расписани што је пре могуће у све четири општине, и организовани на свеобухватан начин. То значи уз пуно и безусловно учешће косовских Срба. ЕУ је упутила конкретне захтеве за деескалацију за обе стране. У декларацији од 3. јуна, коју је прихватило свих 27 држава чланица, ЕУ је јасно ставила до знања да је спремна да предузме одлучну акцију у случају неуспеха деескалације", наведено је у одговору европског званичника за "Дукађини".

Поручује се да ЕУ поздравља одлуку косовске владе за тренутно смањење присуства полиције у општинским зградама и око њих на северу за 25 одсто, као и посвећеност даљем смањењу обима, након заједничке безбедносне процене полиције Косова, Еулекса, а ако је потребно, и Кфора.

Наглашава се и да четири градоначелника постављена у већински српским срединама треба да раде у измештеним објектима.

Званичник ЕУ је истакао и да је неопходна брза примена Споразума о путу нормализације односа и Анекса о његовој примени, при чему се помиње и оснивање Заједнице српских општина.

image