Србија и Балкан

На северу КиМ понестаје хране и лекова усред Куртијеве забране српске робе

Забрана уласка српске робе уводи становнике четири северне општине на Косову и Метохији у хуманитарну катастрофу
На северу КиМ понестаје хране и лекова усред Куртијеве забране српске робе© Antonio Ahel/ATAImages

Након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти забранио улазак српске робе преко административних прелаза, у радњама у четири општине на северу Косова и Метохијр понестаје брашна, уља, шећера, соли, млека и млечних производа, пише "Политика".

"Не питајте како се сналазимо. Зар свет не види које антицивилизацијске мере спроводи Приштина? Шта хоће Курти? Да нас остави на хлебу и води? Није ово први пут да нам Приштина уводи забране, али смо се некако сналазили. Сада нас он уводи у хуманитарну катастрофу, а свет ћути", рекао је један од власника веће трговине у центру Косовске Митровице за овај лист.

"Политика" напомиње да многе радње немају кајмак, који су, иначе, доносили сељани из општина Лепосавић и Зубин Поток.

"У овој ситуацији, кад се људи хапсе, киднапују, мало се ко одлучи да из села у тим општинама крене у Косовску Митровицу. С правом људи неће да ризикују", каже власник друге радње.

Куртијева одлука од 14. јуна такође значи да на киосцима нема ни београдске штампе.

"Немамо начина да допремимо штампу. Одлуком Приштине, ништа што је српско нема прођу на Јарињу и Брњаку. Не знам шта бих рекао, људи ме свакодневно питају када ће новине", каже за овај лист Звездан Михајловић, власник дистрибутерске фирме "КиМ Беоколп", који већ годинама на територији Космета допрема београдску штампу.

Посебно забрињава што у приватним апотекама на целом северу КиМ влада несташица лекова, закључује "Политика".

Већ неколико дана нема неопходних медикамената за хипертензију, дијабетес, понестаје антибиотика, тешко је наћи и неопходне лекове за астму и опструктивне болести плућа, а забрињавајућа је и несташица лекова за неуролошке и психијатријске болести.

image