Србија и Балкан

Вучевић у посети Каиру: Сарадња Србије и Египта има узлазни тренд (ВИДЕО)

Министар је нагласио да је дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе без чланства у било којој од постојећих војно-политичких организација
Вучевић у посети Каиру: Сарадња Србије и Египта има узлазни тренд (ВИДЕО)© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/

Потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић је посету Египту започео састанком са министром одбране и војне производње те земље генералом Мохамедом Ахмедом Закијем.

На састанку је истакнуто да сарадња Србије и Египта има узлазни тренд чему је допринео сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија у Србији прошле године, саопштило је Министарство одбране.

После свечаног дочека уз почасни строј припадника Гарде египатских оружаних снага и интонирање химни, уследио је разговор министара одбране Србије и Египта, у присуству делегација које предводе, наводи се у саопштењу.

Вучевић је оценио да је ова посета још једна потврда добре сарадње Србије и Египта и два министарства одбране, изразивши опредељење за даљи развој и унапређење односа у областима војно-техничке, војно-образовне и војне сарадње.

На састанку је истакнуто да сарадња Србије и Египта има узлазни тренд, чему је допринео сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија у Србији прошле године.

Министар Вучевић нагласио је да је дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, без чланства у било којој од постојећих војно-политичких организација.

"Истовремено, то не значи одсуство воље за унапређењем сарадње са свим релевантним актерима у домену међународних односа, а нарочито безбедности и одбране", истакао је Вучевић.

У саопштењу се истиче да је данашњи сусрет у Каиру министар Вучевић искористио и да генералу Закију упути позив за учешће на Међународном сајму наоружања и војне опреме "ПАРТНЕР 2023" који ће бити одржан у септембру 2023. године у Београду.

Генерал Заки, током данашњег сусрета, са министром Вучевићем разговарао је о безбедносној ситуацији у региону и свету и истакао значај наставка и унапређења сарадње у области одбране између две земље, а као области од посебног значаја, издвојио је војно-техничку и војно-војну сарадњу, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се генерал Заки захвалио на позиву за учешће на овогодишњем сајму "ПАРТНЕР 2023" и изразио задовољство јер је реч о манифестацији која окупља учеснике из целог света.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије, коју предводи министар Вучевић, су и државни секретар Немања Старовић, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, шефови кабинета потпредседника владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, саветник министра одбране Никола Бањац, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, као и амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић и изасланик одбране потпуковник Здравко Перић.

image